Кукасти крст и „Србе на врбе“ на српској православној цркви у Аустралији


Фото: geelongadvertiser.com.au
Фото: geelongadvertiser.com.au
Зграда српске православне цркве у Викторији у Аустралији у ноћи између суботе и недеље оскрнављена је срамотним графитима који позивају на линч Срба и величају усташтво и нацизам.

Кукасти крстови и добро позната усташка парола „Србе на врбе“, која позива на убијање Срба, исписани су црним спрејем на фасади цркве у резиденцијалном насељу Хамлин Хајтс. На другом зиду цркве стајао је натпис: „Добар Србин је мртав Србин“, а поред њега исписан је симбол усташа који су током Другог светског рата чинили једне од најзверскијих злочина.

Срби који су у недељу дошли на службу у цркву били су шокирани вандализмом који су затекли.

– Овакви натписи оживљавају све ужасе и страхоте које је наш народ преживео током Другог светског рата у логорима смрти. Ово је агресиван напад на српску заједницу – рекла је Лили Стефановић.

Ова Српкиња која живи у Аустралији истакла је да је овај чин уперен против људи који су овде дошли да започну нов живот.

– Жеља свих који су се овде доселили била је да изграде нов живот и нову цркву, која ће их подсећати ко су и одакле долазе. Срби који овде живе желели су да оставе сав бол иза себе, а ови натписи раде управо супротно. Трауматизују људе – рекла је Стефановић, чији се деда у Аустралију доселио после Другог светског рата и учествовао у подизању цркве.

Фото: Председник српске заједнице Мирослав Перишић уклања срамне графите. Фото: Mike Dugdale/geelongadvertiser.com.au
Фото: Председник српске заједнице Мирослав Перишић уклања срамне графите. Фото: Mike Dugdale/geelongadvertiser.com.au

Црквена заједница и председник Српске заједнице Мирослав Перишић префарбали су графите истог дана, и позвали власти да одговорно поступе и пронађу кривце.

– Надамо се да ће људи ове увреде схватити само као обичну глупост оних који су их написали – рекла је Стефановић.

Црква у Хамлин Хајтсу следећег месеца угостиће српског патријарха Иринеја, а мештани сматрају да је најављена посета један од узрока овог вандализма. Полиција истражује случај, али за сада кривци нису пронађени.

Извор: Блиц


Напиши коментар