„Монсанто“ одговоран за епидемију вируса зика?


monsantoДа ли је вирус зика кривац за ширење опаке болести микроцефалија у Бразилу или пирипроксифен, хемикалија који се користи у резервоарима са чистом водом за спречавање развоја ларве комарца који шире жуту, денга и зика грозницу? Спорну супстанцу производи корпорација „Монсанто“.

Та претпоставка била је објављена у извештају аргентинске организације „Лекари из области третираних пестицидима“, где пише да је хемикалија, односно ларвицид, пирипроксифен, који се користи у Бразилу од 2014. године, можда главни кривац за тај потенцијално глобални проблем. Додатно је сумњиво то што ту хемикалију производи компанија „Сумитомо хемикал“, а која је део система мултинационалне корпорације „Монсанто“.

Пораст броја деце рођене са микроцефалијом, Министарство здравља Бразила је одмах повезало са ширењем вируса зика али је пренебрегло чињеницу да се у областима где живи највећи број оболелих користи ларвицид пирипроксифен. Управо та хемикалија, која има задатак да омете раст и развој ларви комараца, била је коришћена око великих резервоара питке воде током 2014. године. Та хемикалија је коришћена у оквиру државног програма који је требало да спречи ширење комараца који су потенцијални преносиоци заразних болести попут жуте, денга и зика грознице.

Лекари окупљени у организацију која се бави контролом области третираних хемикалијама, у свом извештају наводе да је задатак тог ларвицида да омете развој већ рођених инсеката, али и да изазове бројне аномалије оних комараца који се роде, како не би могли даље да се размножавају.

„Аномалије откривене код хиљада деце и трудница који живе у областима у којима бразилске надлежне службе додају пирипроксифен у резервоаре питке воде, није случајност, иако је Министарство здравља за пораст деформитета званично окривило искључиво вирус зика“, стоји у извештају аргентинске организације „Лекари из области третираних пестицидима“.

Према званичним подацима Министарства здравља Бразила, на територији те земље је током 2015. и 2016. године забележено 5.079 случејва микроцефалије и других болести централног нервног система. Од тог броја, само 41 случај је сигурно у вези са последицама вируса зика.

Ипак, у целој причи је можда највише индикативно то што тај ларвицид производи „Монсанто“, корпорација која се у прошлости бавила производњом хемијског оружја. Против те компаније бори се велики број антиглобалистичких и еколошких покрета у читавом свету.

Према резултатима истраживања која су обављена у Великој Британији, доказано је да производи те компаније трују и изазивају разне болести код људи. Додатни је проблем што се уз помоћ јаких адвокатских корпорација све то прикрива, па велики број људи не зна, на пример, да када се одређено земљиште једном засеје генетски модификованим семеном на том земљишту више ништа друго не може да расте. Тако компанија „Монсанто“, власник тог семена, полако постаје „господар живота“. Није тајна да је циљ те компаније што већа зарада, а на здравље потрошача.

Предлог Магацин-а:

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца

Први део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (1)
Други део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (2)
Трећи део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (3)
Четврти део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (4)
Пети део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (5)

Извор:  Спутњик, ИН4С


Напиши коментар