Одржан 4. по реду српски фестивал у Сиднеју: Поносни на своје порекло и културу


fest sidnej 4Фестивал је показао дух заједништва и припадност једном народу који је упркос свим недаћама успео да сачува своју веру, језик и обичаје које љуборно чува и промовише у аустралијско мултикултурно друштво

У суботу 6. и недељу 7. фебруара 2016. године у сиднејском Дарлинг Харбору одржан је веома успешан 4. по реду Српски фестивал који је широј аустралијској јавности представио српску културу кроз музику, песму, игру, изложбе, специфичне кулинарске специјалитете и пића, као и традиционалну српску госотољубивост.

 

 Организатори фестивала Митрополија аустралијско – новозеландска СПЦ и Организација српске православне омладине Аустралије (SOYA) за Нови Јужни Велс, истински су се потрудили и успели да фестивал испуни свој циљ на чему им треба честитати.
Честитке заслужују и многобројни волонтери, спонзори, учесници програма, радно особље и на десетине и десетине хиљада гостију који су присуствовали овој манифестацији кроз коју смо још једном на најбољи начин доказали да припадамо једном великом народу који заслужује поштовање и дивљење.
Фестивал је свечано отворио епископ Митрополије аустралијско – новозеландске г. Иринеј у присуству високих званица из аустралијског и српског јавног и друштвено – културног живота, који је у свом поздравном говору изнео значај ове манифестације, захвалио на раду и труду свима који су били укључени у организацији фестивала а присутан народ позвао да ужива у свему ономе што је за њих припремљено.
fest sidnej
Претходно су у својим поздравним говорима амбасадор Републике Србије у Аустралији г. Мирољуб Петровић, чланови државног парламента Дејвид Кларк и Пол Линч, главни директор комплекса у Дарлинг Хармору Мајкл Вајс и председник SOYA за Аустралију Илија Пераћ, између осталог нагласили да овај фестивал даје драгоцени допринос очувању наше културе на овим просторима, као и  развијање пријатељских односа између Аустралије и Србије.fest sidnej 1

Међу високим званицама били су још генерални конзул Републике Србије у Аустралији Бранко Радошевић, конзул Бранислав Грбић, извршни дирекор нашег авио превозника Ер Србија Дане Кондић, директор Ер Србије за Аустралију и овај део света Стеван Шипка, духовник овдашње Организације српсе православне омладине протонамесник Немања Мрђеновић, и други.

Важно је напоменути да смо током дводневног српског славља у Сиднеју поред више десетина хиљада Срба приметили и припаднике других етничких заједница који су нам пријатељски настројен, поготово оне из кинеске заједнице, који управо славе Кинеску нову годину, као и многобројне туристе из разних земаља света који су се ту затекли и провели пар лепих тренутака упознавши српску гостољубивост.

А на фестивалу поред доброг расположења уз наступе певача, играча и музичара, гости су уживали у српским јелима и пићима, имали прилику да набаве разну робу нарочито домаћу радиност, верску литературу и осталу белетристику, погледају изложбе, итд.

Мала фолклорна група Црквене општине Свети Сава из Еланоре приликом наступа у Палм Гроу
Мала фолклорна група Црквене општине Свети Сава из Еланоре приликом наступа у Палм Гроу
Посебна посластица за све посетиоце фестивала, поред великог народног весеља, био је богат културно – забавни програм прилагођен свим узрастима. У парку Тумбалонг и оближњем Палм Гроу наступили су следећи певачи, музичари и фолклорци:
 „Сплав Диџеј“, Теодора Ђукић на хармоници, соло Александар Вуловић, „Балански Бус“, „Лазарикон“, ЗАМ, Гоца Лазаревић, Славонско – Банијски „Бисери“, бенд Маршала, тамбурашки састав Пера и Пера, „Бонириг јоут-бенд“, Лоло Ловина и оркестар „Црни воз“, а од фолклорних група које су биле на списку званичног програма напомињено:
 •      КУД Карађорђе – Ансамбл „Опленац“ са играма из Пирота и сплетом „На госте“
 •      Ансамбл „Равна Гора“ Српског центра Бонириг са играма из Црноречја и Гњилана
 •      Фолклорна група из Црквене општине Свети Јован, Волонгонг са играма из Лесковца
 •      Ансамбл „Обилић“ из Црквене општине Свети Никола – Блектаун са играма из Црне Траве
 •      Женска певачка група КУД Карађорђе са песмама из Србије и Крајине
 •      Ансамбл „Равна Гора“ Бонириг са играма из централне Србије
 •     КУД Карађорђе – Ансамбл „Опленац“ са тематском игром из Врањског Поља
 •      КУД Карађорђе – Ансамбл „Крушедол“ са играма из Ужица
 •     Ансамбл „Цар Лазар“ из Бонирига са играма из централне Србије
 •     Средња група ансамбла „Обилић“ из Блектауна играма из Лесковца
 •     Велика група Црквене општине Свети кнез Лазар из Александрије са играма из Мачве
 •     Велика група „Растко“ Црквене општине Свети арх. Стефан – Рути Хил са играма из Црне Траве
 •     Велика група Црквене општине Свети Сава из Еланоре са игром Граовско оро – Босилеград,
 •     Заједнички наступ најмлађих фолклораца из Бонирига, „Карађорђе“, Рути Хила, Блектауна и Кабрамате
 •     КУД Карађорђе – Ансамбл „Вишевац“ са играма из централне Србије
 •     Ансамбл „Авала 1“ из Еланоре са играма из Србије
 •     Ансамбл „Растко“ Рути Хил са играма из Шумадије
 •     Ансамбл „Млади четници“ Бонириг играма из Шумадије
 •     Ансамбл „Никола Тесла“ Еланора играма из Хомоља
 •     Ансамбл „Обилић“ Блектаун са играма из Шумадије
 •     Ансамбл „Растко“ из Црквене општине Свети Ђорђе – Кабрамата са играма из Србије
 •     Ансамбл „Шумадија“ Еланора са игром из Нишавског региона
 •     КУД Карађорђе – Ансамбл „Топола“ са играма из околине Београда
 •      Ансамбл „Милош Обилић“ Бонириг са играма из околине Ниша и Лесковца
 •     Велика група ансамбла Црквене општине Свети Јован Крститељ из Волонгонга са сплетом из Лесковца.
Била је то права ревија српског фолклора ретко виђена до сада, а публика је све групе подједнако наградила топлим апаузима.
  Унапред се извињавамо уколико смо не намерно неку фолклорну групу изоставили и која је уз остале улепшала фестивал. Као што смо на почеку навели, наступи фолклораца били су оба дана на две локације у Дарлинг Харбору, често пута у исто време, па је грешка могућа.

fest sidnej 3

Такође, технички је немогуће да на одређеном броју страница пренесемо фотографије свих учесника у програму, али – „биће дана за мегдана“ другом приликом!

Још једном честитке играчима, кореографима и фолклорним групама, као и свим учесницима програма на одазиву и наступима током овогодишњег Српског фестивала. Организатори фестивала већ сумирају резултате уз обећање да ће предстојећи јубиларни Пети фестивал идуће године бити још већи и величанственији, а како је обећао амбасадор наше земље г. Петровић, у тај посао биће укљућена и Амбасада Републике Србије у Аустралији.

Једном речју, фестивал је испунио постављени циљ, а то је промоција српске заједнице у Аустралији, српске културне баштине и мењање мишљења о нама као народу који живи на овим просторима и да овакве манифестације су доказ да Срби могу бити сложни и јачи у Аустралији.

Аутор:  Јоца Гајесков
Фото: Радивој Мачковић
Извор:Српски глас


Напиши коментар