Отворено писмо Нишвила премијеру Александру Вучићу


nisvilleДиректор џез фестивала Нишвил Иван Благојевић упутио је отворено писмо премијеру Александру Вучићу у вези са његовом скорашњом одлуком о потписивању шестогодишњег уговора са Егзитом.

“Поштовани господине Вучићу, Нишвил jazz фестивал подржава одлуку Владе Србије да потпише шестогодишњи уговор са Егзитом јер сматра да је Егзит то апсолутно заслужио, како промоцијом Србије, тако и генерисањем значајних средстава у буџет Србије”, наводи се у писму.

Благојевић даље пише да Нишвил очекује да као трећи бренд Србије у скоријој будућности такође добије подршку Владе Србије, а од овог сазива Владе да исправи неправду коју је Нишвилу нанео један њен министар.

“Сигурни смо да у новијој историји рада Владе Србије не постоји случај да је један министар поништио одлуку свог претходника како је то учинио министар Тасовац са одлуком министра Петковића – који је граду Нишу, наменски за Нишвил одобрио 3 милиона динара. С обзиром да сте ви били премијер обојици министара, обраћамо вам се молбом да помогнете опстанак највеће уметничке манифестације југа Србије и то тако што ћете утицати да се испоштује првобитна одлука“, каже Благојевић.

Он напомиње да препоруку заштитника грађана Саше Јанковића да утужи Министарство културе Нишвил није реализовао из поштовања према институцијама – како Министарства културе тако и Владе Србије.

“Вероватно је министар Тасовац урадио и позитивне ствари – попут одобрених 600 милиона групацији за кинематографију и 70 милиона за филмске фестивале, али је области музике, са укупних 30 милиона расположивог буџета за 340 пројеката и фестивала(!) – нанео немерљиву штету”, истиче Благојевић.

Нишвилу је за три године Тасовац одобрио укупно 1 (један) милион динара, а управо је Нишвил званично најбоља манифестација у промоцији туризма Србије за 2015. годину и бренд уметничке музике у акцији “Најбоље из Србије”, наводи се у писму.

“Из свих ових разлога, ваша помоћ у исправљању неправде била би неопходна како би и ове, као и прошле године, Нишвил успешно организовао 100 концерата, угостио 600 извођача, окупио 150.000 посетилаца, реализовао многе workshop – oвe, изложбе, промоције и са 400 волонтера на најбољи начин промовисао омладински активизам”, закључио је Благојевић.

Извор: Б92


Напиши коментар