Претучени Србин из Хрватске: Ударали су ме и викали „Није ти ово Србија!“


Јован Матијевић, Фото: приватна архива / РАС Србија
Јован Матијевић, Фото: приватна архива / РАС Србија
Србин из Хрватске, Јован Матијевић (22) из места Шеовица код Пакраца, нападнут је у локалу „Парк“ у Окучанима, око пола један ноћу, и то због пуштања „непримерене“ песме на џубоксу.

Како је испричао за „Блиц“, претучени младић је са својим колегама са посла дошао на пиће у локал где иначе да не залази често.

– Свратио сам са колегом и колегиницом на пиће. Не идем тамо често, био сам можда три пута, пошто познајем конобарицу – рекао нам је Јован, додајући да је у локалу у тренутку туче било око десетак људи.

Док су Јован и његове колеге испијали пиће, у једном тенутку он је устао како би пустио песму на џубоксу. Међутим, како су кренули први тактови песме „Ја попио јесам, ал’ будала нисам“ бенда Жаре и Гоци, уследио је хаос.

„Није ти ово Србија“

По речима претученог Србина, већина њих је скочила и кренули су да му добацују: „Није ти ово Србија, гаси то“. Јован није ни стигао да одговори, а већ је добио шаком у лице. Испричао је да су га крвнички ударали по лицу и глави, и да се његова колегиница толико уплашила кад је започела туча да је истрчала је напоље.

– Ударали су ме сви и онда су ме избацили напоље. Колега их је смиривао и молио да ме више не туку. Он је иначе Хрват и из истог смо села. Најнормалније се дружимо већ годинама – истиче Матијевић.

„Ј**** вам матер српску“

Пребијање младог Србина трајало је десетак минута, док га на крају нису бацили кроз излог локала.

„Ј**** вам матер српску“, биле су речи упућене испребијаном Јовану.

– Кад су ме добро испребијали и испсовали, пао сам у несвест од бола у глави. Након три минута сам се освестио и колега ме је одвезао кући. Мајка је одмах позвала хитну помоћ и полицију – прича нам Јован.

Јовану су лекари снимили главу у болници сутрадан и на срећу нема повреде мозга. Углавном су у питању велики подливи и посекотине од разбијеног стакла. Како наводи млади Јован, полиција је прошла поред локала кад се напад десио, али су само наставили даље. Он истиче и да је његов брат исто пребијен пре две године због тога што је српске националности.

– Разлог зашто су ме тукли, је зато што сам Србин! Тако су и мог брата пре две године исто претукли у једном кафићу. Нисам их ничим изазвао, само сам пустио песму – рекао је Матијевић.

Спорна песма

Песму због које је српски младић добио батине пева бенд Жаре и Гоци, који иначе имају песме које су националистичке, али нумера „Ја попио јесам, ал’ будала нисам“ нема ништа спорно у свом тексту по том питању.

Аутор: Тамара Чукић
Извор: Блиц


Напиши коментар