Русија већ греје свет, а сада ће и да га нахрани


Русија панира да буде светски лидер у производњи хране. Фото: YouTube
Русија панира да буде светски лидер у производњи хране. Фото: YouTube

До 2030. године Русија ће се стратешки пребацити на пољопривреду, као основну грану развоја, и повећати број великих банака које могу да буду извор њеног развоја.

До лета 2016. године биће припремљен документ „Стратегија 2030“, у коме се  говори о будућности земље у наредних петнаест година.

Аутори стратегије су познати руски економисти, а своју верзију будућности презентовали су у центру Сибира, у склопу Краснојарског економског форума.

Један од циљева јесте регионализација. У  Русији је прикупљање пореза централизовано и концентрисано у Москви, услед чега је руска престоница постала град који се најбрже развија у земљи. Економисти кажу да ће у будућности све бити другачије.

Економија Москве је забиљежила раст углавном захваљујући развоју сфере услуга. Међутим, у условима смањења бруто националног дохотка и услед пада цена нафте,  тај потенцијал је већ исцрпљен.

Сада је потребно стимулисати људе да из сфере услуга пређу у друге секторе привреде.

Олег Дерипаска, један од најбогатијих људи Русије (према подацима „Форбса“ он поседује 6,2 милијарде долара) поручује да „Москву треба раселити“.

– Сваки пут када дођем у Москву питам се шта сви ти људи тамо раде – наводи Дерипаска, власник фирме „Русал“,  највећег произвођача алуминијума у свету, чије су основне активе концентрисане у Сибиру.

Следећа револуција везана за храну

Следећа технолошка револуција, према прогнозама футуролога, догодиће се у сфери прехране.

Преоријентација на пољопривреду помоћи ће Русији да се на време пребаци са сировинске економије на прехрамбену.

Русија је земља са највећом територијом на свету, па, према томе, може да постане  прави полигон за развој агроиндустријских технологија.

Најупечатљивију изјаву по том питању дао је потпредседник Владе Русије Аркадиј Дворкович: „Русија већ сада загрева свет, па га може и нахранити“!

Банке централне фигуре развоја

Главне институције развоја у Русији јесу банке које припадају држави. То су највећа руска банка „Сбербанк“ и њен ривал банка „ВТБ“, као и  банка „Веб“, која је основана ради финансирања инфраструктурних пројеката.

Ове три банке финансирале су Олимпијске игре у Сочију у фебруару 2014. године. Међутим, због западних санкција, оне су сада одсечене од светских тржишта капитала.

Економисти наводе да две или три банке не могу извући руску економију, већ је потребно да их буде најмање осам.

Иницијатори њиховог оснивања требају бити власници великих компанија, а на челу таквих банака могли би бити некадашњи чланови владе, који остану без посла услед смањења броја запослених у државном апарату – наводе руски портали.

Извор: Vesti online


Напиши коментар