Сарајево у паници због нових доказа о Тузли


Реконструкција обављена до детаља
Реконструкција обављена до детаља

Званичници БиХ покушавају да оборе налазе страних вештака о масакру у Тузли. Да су закључци вештака озбиљни говори и податак да је налаз Француза Пјера Лорана осигуран на два милиона евра

Након објављивања налаза вештачења експерата из Чешке, Француске и Израела да масакр на тузланској Капији 1995. није изазван српском гранатом, Сарајево покушава на све начине да ове нове доказе што више дискредитује. Међутим, да ће им то тешко проћи, говори податак да је само вештачење Француза Пјера Лорана осигурано на два милиона евра, што доказује колико је сигуран његов налаз. То значи да уколико је Лоран направио неку грешку или се утврди да налаз није добар, осигуравајућа кућа ће оштећеној страни исплатити ову своту новца.

Лоран је иначе судски вештак при Апелационом суду у Паризу, Интернационалном криминалном суду и Хашком трибуналу. Експерт је за оружје, муницију, балистику и пиротехнику. Познатија вештачења која је радио су – напад на конвој Рафика Харирија у Бејруту, гранатирање у Хомсу, убиство француског новинара у Сирији, напад на француску амбасаду у Киншаси у Конгу. Он је и резервни официр француске војске и има чин капетана морнаричких јединица.

Један од битних закључака Лорановог вештачења указује да су у Тузли гелери изазвали штету на продавници удаљеној 50 метара од места експлозије, а која је потпуно ван оптичке видљивости од места где је направљен кратер.

– На још неколико зидова евидентирани су гелери, иако су са супротне стране и у мртвим угловима од места експлозије. Ови налази могу да баце другачије светло на читав случај, али нису истраживани од стране вештака тужилаштва Берка Зечевића. Због свих пропуста које је направио, анализа вештака Зечевића не одговара ономе што се заиста десило у Тузли и долет пројектила како он описује није могућ – закључује експерт Лоран.

Да је масакр изазван неком снажнијом експлозивном направом или да је на Капији експлодирало неколико мањих пуњења, у свом вештачењу доказују чешки доктори наука и балистичари Јан Коменда, Лудек Једличка и Роман Витек. Сви они су са Универзитета одбране у Брну и активни су официри Војске Чешке, која је чланица НАТО. Њихово вештачење одобрило је и Министарство одбране Чешке.

„Голф“ на погрешном месту

Судски вештак Пјер Лоран указује да вештак тужилаштва Берко Зечевић приликом вештачења „голф“, крај којег је наводно експлодирала граната, ставља на погрешно место.

– Полицијски документи и фотографије доказују да Зечевић „голф“ поставља много ближе зиду зграде где је бутик НИК, јер је то био једини начин да постигне падни угао пројектила који би био више или мање усклађен са положајима артиљеријских оруђа западно од Тузле, а где су се налазили српски положаји – закључио је Лоран у налазу.

Предлог Магацин-а:

Српска граната није убила људе у Тузли

Аутор: С.Ј. Матић
Извор: Новости


Напиши коментар