Скандал скриван 30 година: Лоша вакцина уништила живот 15 малишана!


Др Радмило Петровић је пре 30 година упозорио на штетност старих вакцина, Фото: Ђ. Којадиновић / РАС Србија/Блиц
Др Радмило Петровић је пре 30 година упозорио на штетност старих вакцина, Фото: Ђ. Којадиновић / РАС Србија/Блиц
Укупно 15 малишана – 14 дечака и једна девојчица – добило је дечју парализу од лоших вакцина примљених крајем осамдесетих. Код седморо је парализа наступила на делу тела, док су код осморо два до четири екстремитета остала парализована.

То је страшна истина коју је открио „Блиц“ истражујући скандал који је скоро 30 година чуван као најстрожа тајна. Тек крајем прошле године донета је прва пресуда којом је родитељима Драшка Бабића (28) из Младеновца додељена одштета од 30 милиона динара. Бабић је као беба примио лошу вакцину због које има триплегију, атрофију појединих мишића и скраћену леву ногу. У инвалидским је колицима.

Сва ова деца добила су дечју парализу после примљене живе полио вакцине и сви су почетком деведесетих лечени на Институту за мајку и дете. Др Радмило Петровић, епидемиолог, био је први човек у бившој Југославији који је о трагичном случају информисао Министарство здравља.

– Због тога сам добио батине од тадашњег директора „Торлака“ – открива др Петровић.

Петровић је у „Торлаку“ био задужен да обавештава о свим нежељеним ефектима вакцина које су се у то време производиле.

– Пошто сам сазнао за прва три случаја, обавестио сам тадашњег директора. Он ништа није предузео. После шест месеци појавило се још неколико пацијената. Како ни тада није реаговао, обавестио сам Министарство здравља – објашњава др Петровић.

Тадашњи директор га је напао и претукао. Паре су биле важније од здравља деце јер смо те вакцине извозили у Индију и Африку.

– Нису ми дозволили да истражим због чега је много више деце код нас оболевало од дечје парализе него у свету – каже др Петровић.

Описао последице вакцина

“Блиц” је имао увид у медицинску литературу у којој су описани ови случајеви. Аутор је др Драган Замуровић, неуролог који је на Инстититу за мајку и дете лечио ове мале болеснике. Он је у закључку рада описао да је у тадашњој Југославији ризик од оболевања од дечије парализе услед вакцине био 1:63.000, што је било више него у другим земљама.

Аутор: Соња Тодоровић
Извор: Васељенска, Блиц


Напиши коментар