Србија тражи саслушање у Нигерији о косовској вези трговине органима


taci zuta kucaТужилаштво за ратне злочине Републике Србије упутило је надлежним органима Савезне Републике Нигерије захтев за обављање разговора са Др Филипом Нџеманзијем, лекаром који је изјавио да је Хашим Тачи заједно са Рохасом Окорочом, трговао органима отетих Срба на Косову и Метохији.

ужилаштво је данас, у складу са одредбама Закона о међународној правној помоћи, преко Министарства правде Републике Србије, започело поступак који ће омогућити саслушање лица које има евентална сазнања о трговини људским органима на Косову и Метохији и на северу Албаније.

Тужилаштво је у овом предмету саслушало до сада 160 сведока. На овом предмету интензивна сарадња одвија се и са Специјалним истражним тимом Еулекса који је, уз подршку институција Републике Србије, саслушао више од 200 сведока на простору Србије.

Специјални истражни тим спроводи истрагу у више земаља о злочинима ОВК на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2000. године, које ће епилог добити пред недавно формираним Судом за ОВК у Хагу.

У тексту нигеријске новинске агенције „Наиј“ о трговини људским органима, који је објављен пре неколико дана, индиректно се помиње бивши косовски премијер Хашим Тачи.

Агенција је објавила да је гувернер нигеријске државе Имо Рочас Окорча оптужен да је трговао органима и у том послу сарађивао са криминалцима из Турске, Хрватске и са Косова.

Оптужбе је изнела Нигеријска медицинска асоцијација која је навела да први пут у историји Влада учествује у трговини органима.

Представник асоцијације Филип Нџеманзе рекао је да гувернер државе Имо користи државне ресурсе како би одржавао мрежу трговине органима.

Извор: РТС


Напиши коментар