„Студенти за истину“: Да ли Срби са Косова и Метохије имају право на живот?


„Студенти за истину“ траже да се заустави насиље над Србима (Фото: Фејсбук група Студенти за истину)
„Студенти за истину“ траже да се заустави насиље над Србима (Фото: Фејсбук група Студенти за истину)
„Студенти за истину“, подстакнути последњим догађајима на Косову и Метохији у којима су жртве били Срби, отвореним писмом постављају питање да ли се Србима на Косову и Метохији поштују елементарна људска права и да ли косовско-метохијски Срби имају право на живот?

Група студената је навела најеклатантнија кршења поменутих права у последњих неколико месеци: пуцање на српске куће у Гораждевцу (7. децембра 2015. године), осуђивање старице Персе Стојановић на затворску казну због тога што је са свог имања истерала краве које су власништво албанске породице (средином децембра 2015. године), недозвољавање Србима из Ђаковице да обиђу гробове својих најмилијих, осуђивање Оливера Ивановића на 9 година затвора, пуцање на две повратничке породице у Беркову (крајем јануара 2016. године), хапшење четворице наоружаних исламиста испред главне капије манастира Високи Дечани (31. јануара 2016. године) и случај Светислава Стојковића из села Доња Битиња код Штрпца који је добио је 90 дана затвора од тзв. Врховног суда Косова због наводног „оштећења гроба“ албанског шверцера из Другог светског рата којег су убили бугарски окупатори.

Указујући на сву невероватност последњенаведеног случаја, истиче се да се „рачуна да је на Косову и Метохији од 1999. године до данас уништено на десетине српских гробаља – 10.000 српских гробова. Према овој пресуди, починиоци би за то добили 2.465 година робије, а нико није кажњен ни један једини дан“.

„Студенти за истину“ подвлаче да ће наредним акцијама упознати међународну јавност са стањем на Косову и Метохији.

Извор: Правда


Напиши коментар