У Русији покренута петиција за изградњу српске цркве у Петрограду


sveti vaslijeУ Русији је почело прикупљање потписа за петицију Патријарсима руске и српске православне цркаве. Становници се обраћају Патријарху са молбом да благослови да се у Санкт Петербургу изгради подворје српске цркве — Црква Светог Василија Острошког.

«Санкт-Петербург је царски град у коме је једно време губернатор био потомак народа српског генерал Милорадовић, убијен у бурним временима 1825 године. То је царска престоница у којој су руски цареви примали, као браћу и сестре, владаре Србије и Црне Горе. Он је колевка просветитељства, где су образовани најдостојнији синови земље Србије у најбољој царској традицији.

 

Верујемо да је сада време да се у северној престоници Русије, која је дом за многе Србе који воле Русију и у којој живи велики број Руса који страствено воле Србију, сазида српска црква», наводи се у тексту петиције.

 

Прикупљање потписа је у организацији Српско-руског културног клуба у Санкт Петербургу, уз информациону подршку «Гласа Србије». Као што је објашњено нашем дописнику из NewsFront, становник било ког града може бити потписник петиције.

Извор: srb.news-front


Напиши коментар