Заштићени сведок: „Видео сам Насера Орића како убија три Србина“


Злочинац у загрљају мајки Сребренице
Злочинац у загрљају мајки Сребренице

Заштићени сведок Тужилаштва Босне и Херцеговине је на суђењу за ратне злочине Насеру Орићу, некадашњем заповеднику одбране Сребренице, изјавио у уторак пред Судом БиХ како је лично видео када је Орић убио или учествовао у убиству три заробљеника српске националности.

– Насер Орић је узео нож који му је био за појасом и замахнуо у пределу врата. Заробљеник је пао на колена а он га је потом ударио у пределу груди и преврнуо унатраг – изјавио је сведок говорећи о једном од тих убистава. Сведок је током рата био припадник Армије БиХ а Орић му је био заповедник.

Према исказу овог мушкарца који је сведочио видео-везом из Београда, овај злочин почињен је у селу Залазје код Сребренице у септембру 1992. но није могао да се сети тачног датума. Рекао је како је уз мушкарца којег је Орић лично убио тада ликвидирано још четири или пет српских заробљеника.

Навео је и како је Орић из ватреног оружја пуцао у заробљенике које је идентификовао као Митра Савића и Милутина Милошевића. Казао је и како је у тим убиствима учествовао Сабадухин Мухић, бивши припадник Армије БиХ који је оптужен заједно с Орићем.

Орићева адвокаткиња Лејла Човић у испитивању сведока је довела у питање његову веродостојност. Утврдила је како је он једанаест пута пријављиван за различита казнена дела и прекршаје укључујући преваре, лажно пријављивање и насилничко понашање.

Суђење Орићу и Мухићу по оптужници која их терети за убиство три заробљеника српске националности биће настављено у марту.

Извор: Јутарњи лист, Блиц


Напиши коментар