Индипендент: Турска постаје држава-изгнаник


Ердоган свуда види непријатеље, док списак људи који су оптужени за вређање председника стално расте
Ердоган свуда види непријатеље, док списак људи који су оптужени за вређање председника стално расте

Потези турских власти према сопственом народу, односи са ИД и власт председника Ердогана су у дискредитовали Турску у очима других земаља, пише Индипендент.

Како наводи лист, у недавном интервјуу бивши турски амбасадор у Великој Британији Унал Чевикоз рекао је да САД и међународна коалиција Анкару не сматрају помоћником, већ теретом.

„Земља је потпуно изгубила место важног играча у региону који би могао да припомогне у решавању проблема и конфликата“, рекао је он.

Кључну улогу у краху државе одиграо је сам турски председник, који у последње време у потпуности занемарује међународно право и основна права слободе човека, сматрајући да му статус шефа државе омогућава да буде изнад закона и да самостално одлучује о судбини сваког грађанина понаособ, пише лист.

Кап која је прелила чашу, додаје се, била је недавна изјава Ердогана о томе да не признаје решење Уставног суда о незаконитости хапшења новинара Џана Дундара и Ердема Гула, што показује колико је он опасан по целокупно турско друштво.

„Ердоган свуда види непријатеље, док списак људи који су оптужени за вређање председника стално расте. У том списку се налазе бивши шампиони света у фудбалу, уредници, коментатори, научници и студенти“, наводи лист.

Према последњим подацима, за последњих 18 месеци подигнуто је 1.845 оптужница против појединаца због увреде председника.

Извор: Спутњик, Б92


Напиши коментар