The Jerusalem Post: Шефа руске војне обавештајне службе Игора Сергуна ликвидирали Турци?


Игор Сергун. Фото: opensourceinvestigations.com
Игор Сергун. Фото: opensourceinvestigations.com

Шеф руске војне обавештајне службе генерал-пуковник Игор Сергун је убијен у јануару на тајном задатку у главном граду Либана, Бејруту, пише либански дневник Ал Акбар у издању од четвртка.

Кремљ је 4. јануара издао саопштење о смрти Сергуна, у којем се каже да је умро у Москви од последица срчаног удара. Шеф војне обавештајне службе је имао кључну улогу у руском заузимању Крима марту 2014. године, а наводно је умро три недеље пошто га је руски председник Владимир Путин послао у Сирију, да од сиријског председник Башар Асада тражи да одступи с власти.

Међутим, према дипломатском извору из Лондона којег цитира Ал Акбар, Сергун је убијен на сложеном тајном задатку, случају у којем је учествовало неколико арапских и блискоисточних обавештајних служби.

Дипломатски извор је наговестио да је у убиство Сергун умешана Турска, и да је учешће Анкаре за последицу имало одлуку Русије да се  Турској супротстави, што је повећало тензије између ових држава на сиријском фронту.

Извор: Report: Russia’s military intelligence chief killed in secret operation in Lebanon – Middle East – Jerusalem Post
Превод: Ћирилизовано


Напиши коментар