Медији о повлачењу Русије: Сјајан тактички потез


rusija zastava 1Западни медији не крију своје изненађење одлуком руског председника Владимира Путина да повуче Ваздушно-космичке снаге из Сирије.

Уз свето, дају своје виђење разлога због којих је шеф руске државе направио овакав корак баш сада и шта следи за њим.

Сви су били шокирани… Сто одсто сам сигуран да режим (Башара ел Асада) није знао за то до данас (14. марта)“, цитира „Фајненшел тајмс“ дипломату који има тесне везе са Русијом и Асадовом владом.

„Саопштење Путина је изненадило војне аналитичаре. Ако је муњевитом наступу Русије у Сирији претходило тихо, али значајно нагомилавање снага, нико није очекивао наступајуц́е повлачење, укључујући оне који имају контакте са војним званичницима“, пише „Гардијан“.

Након догађаја у Украјини, Запад није желео да води преговоре са Москвом, али акције Русије у Сирији су промениле ситуацију. Сада Руси „излазе из конфликта уз минималне губитке“ и „то је сјајна тактичка одлука„, цитира „Гардијан“ војног експерта Александра Голца.

Западни медији разматрају и размере повлачења снага из Сирије. Како наводе новинари, Русија ће сачувати војно присуство у Сирији, где је последњих месеци створена војна инфраструктура. Москви ће остати авио-база Хмејмим и лука Тартус. Осим тога, мало је вероватно да ц́е Москва повући своје нове ПВО системе.

За неколико месеци операције Ваздушно-космичких снага у Сирији, Русија је успела, захваљујући војној снази и дипломатији, да преломи ток сиријског конфликта. Западни политичари, између осталих и председник САД Барак Обама, предвидели су да ће Русија заглибити у сиријско блато, али је ситуација сасвим другачија, наводе страни медији.

„Постоји један проблем за САД. На данашњи дан, након што је Путин позвао на повлачење снага из Сирије, та игра се очигледно претворила у победу великих размера за Москву“, пише коментатор Ројтерса Џош Коен.

Притом, „САД, као и пре, изгледају као изгубљено дете у шуми блискоисточног хаоса“, пише „Фокс њуз“. Путин је успео да постигне дипломатски успех у Сирији „упркос свему“.

Руски председник је допринео да највећи део међународне заједнице прихвати сиријског председника. Иако Русија повлачи снаге из Сирије, она ц́е наставити да заузима јаке позиције у региону, док ће Башар ел Асад још дуго остати на власти, чак и ако мировни преговори доживе неуспех, наводи се у чланку „Фокс њуза“.

Према мишљењу „Блумберга“, Путин својим „шокантним планом“ сигнализира како сиријском председнику тако и опозиционим групама да што пре дођу до консензуса.

Како сматра информативни портал „Вокс“, најмудрија стратегија Путина, који жели да реши сиријску кризу преговорима, биће коришћење војне силе тачно онолико колико је потребно да се Асад натера на постизање мирног споразума и да се задрже антивладине снаге.

Ако је стратегија Русије у Сирији заиста таква, значи да је Москва озбиљно спремна за преговаре и сматра да је сиријски председник такође спреман. То не значи да је мировни споразум сасвим близу, али сведочи о томе да стране могу наћи прихватљиво решење за све.

Потез Путина вратио Русију у центар геополитике

Руски медији су оценили као политичку победу изненадну одлуку председника Владимира Путина да почне са повлачењем оружаних снага из Сирије, док трају преговори са Уједињеним Нацијама у Женеви.

„Русија представља пример мировног приступа решавању конфликта“ објавили су на насловним странама руски медији.

„До најављеног повлачења, Москва има озбиљне разлоге да представи сиријску кампању као победничку“, пише „Комерсант“.

Позивајући се на неколико извора у министарству одбране, тај дневник наводи да Путинова одлука о делимичном повлацењу трупа после пет и по месеци ваздушних напада, није била „спонтана“.

Помагање сиријском председнику Башару ал-Асаду да поврати ратом опустошене територије могло је да потраје годинама и није било „никаквих гаранција како и када ће цела акција да се заврши“, пише лист.

Пет година сукоба у Сирији већ је однело 270.000 живота.

„Комерсант“ пише да би Русија својим агресивном улогом могла да искључи кључне играче попут Турске и заливских замаља.

Либерални бизнис недељник „Ведомости“, пише је Москва могла да буде увучена и у дуге сукобе.

„Изгледа да је Кремљ рачунао на ризик од понављања ситуације попут Вијетнама и Авганистана, када су „краткорочне“ војне кампање потрајале неколико година“, пише „Ведомости“.

Политички аналитичар Георгиј Бовт, каже да Русија није планирала да спасе Асадов режим „по сваку цену“.

Да будемо искрени, задатак је био да се превазидје изолованост Русије након Украјинске кризе„, рекао је аналитичар .

„И тај план је успео. Дошао је тренутак повратка Русије у центар геполитике“ тврди Бовт.

„Русија се повлачи, али и остаје“, пишу онлине новине Газета.ру, истичући да ће војска остати у базама у Хмеимим и Тартус.

Руски медији истичу да ништа не може да спречи Путина да врати војне снаге у Сирију уколико у било ком тренутку оцени да је то потребно.

Извор: Танјуг


Напиши коментар