„Пријатељски“: Србија избачена из плана ЕК за гасну кризу


gasovod2Европска комисија је утврдила ванредни план за снабдевање гасом у кризним ситуацијама, у коме се не помиње Србија, иако је члан Европске енергетске заједнице.

Министарству енергетике нису хтели да коментаришу последње потезе из Брисела.

Пара врти где бургија неће. У данашњем свету то би могло би се преведе као – гас врти где политика неће.

Европа, у којој се ставови разилазе са руским ставом по великом броју питања, нема проблем да договори градњу гасовода Северни ток 2, којим ће у Европу стизати додатне количине руског гаса са крајњим одредиштем у Немачкој. Србија се, бар у овом тренутку, не налази у тим плановима.

“Оваква њена одлука, да нас на неки начин избрише, мислим да није коректна од Европске комисије према нама”, сматра Војислав Вулетић, председник Скупштине Удружења за гас Србије.

Како каже, наше опције и опције Европе у следећих пет до десет година јесу да морамо да се ослонимо на руски гас.

“Капацитет Банатског Двора је 400 милиона кубних метара гаса годишње. Ако сам малопре рекао да трошимо око две, до две и по милијарде годишње, то значи да Банатски Двор може да покрије само једну петину”, објашњава он.

Да и поред сложених политичких околности, бар енергетски разум преовладава над идеолошким поделама, сматра и уредница економског часописа Балкан магазин Јелица Путниковић, која каже да је кључни договор Берлина и Москве.

“Једноставно су се Руси већ договорили са Немачком, Холандијом, са њиховим гасним компанијама да праве тај Северни ток 2. А пошто Гаспром већ има своје ућешће у гасним складистима у Европи, он ће не само Србији већ и неким другим својим потрошачима моћи да испоручују уговорене количине”, истиче она.

Председник Скупштине Удружења за гас Војислав Вулетић каже да су приче о гасу из уљних шкриљаца из Сједињених Америчких Држава и градњи гасовода са Крком, приче за лаике и да Србија нема новца за финансирање таквог пројекта.

“Ви дакле треба да произведете гас тамо негде у Невади из шкриљаца, да га онда цевоводима транспортујете и компресујете до обале Атлантика. Да ту на обали Атлантика направите једно постројење за превођење природног гаса у течно стање. Да одређени број танкера за превоз гаса напуните тим гасом и да га преко океана, Средоземног мора, Јонског мора, Јадранског мора доведете до Крка. Да ту поново направите једно постројење за регасификацију из течног у гасовито стање и да направите гасоводе”, објашњава Вулетић.

Сједињене Државе за сада не извозе гас произведен из уљних шкриљаца, већ га само користе за сопствене потребе.

Извор: Б92


Напиши коментар