Руска „мека сила“ у Србији. Ко је против? Прилог за руски Канал 5


Руски канал 5 објавио је током недељних вести аналитички прилог о ситуацији у Србији. Новинарка Екатерина Лане приметила је противречност између службених и неслужбених наслова дана.

Емисија под називом «Ударила коса у камен»(чувени руски израз кад се наиђе на тврд отпор) је емитована на 5 каналу из Санкт Петербурга и објављена на јутјуб каналу «Руски експрес».

Седмочлана екипа покушала је да уђе и на конференцију ЦЕАС-а посвећену «руском утицају» у Србији, међутим за руске новинаре, као и за дипломате није било места. Под присмотром запада и у уском кругу анализирала се «страшна Русија». У ствари све се сводило на извођење цитата из контекста, рекао је новинар Сергеј Белоус који је успео да уђе у салу.

При том анкете показују да су западни лобисти катастрофално изгубили у Србији. Такође млади људи, које су покушали изманипулисати, им се супротстављају. На саму конференцију им је упало неколико младих називајући их окупаторима. А прошле суботе више од 15000 људи је на улицама Београда протествовало против уласка у НАТО. Међутим о томе се на западу не говори.

«Циљ центра и осталих пронатовских организација је одбацити Русију са Балкана»- рекао је за канал 5 познати српски војни аналитичар Мирослав Лазански. Он је био добио позивницу за конференцију али није отишао.

Руски утицај, супротно страховима учесника ЦЕАС-а заиста није велики, сматра Драгана Трифковић директор Центра за геостратешке анализе. У Србији нема руских медија, све информације долазе из западних извора.

«Чињеница је да оно што није успео са бомбама 1999 године НАТО сад покушава мирним путем»- рекао је на крају извештаја новинар.

Извор: srb.news-front


Напиши коментар