Сергеј Железњак: Србија да одржи референдум о уласку у НАТО заједно са ванредним парламентарним изборима


zeleznjakВисоки функционер владајуће Јединствене Русије (ЈР) Сергеј Железњак заложио се за одржавање референдума у Србији о уласку у НАТО заједно са ванредним парламентарним изборима.

На сајту те странке објављено је реаговање Железњака „у вези са изјавом премијера Србије Александра Вучића о томе да у земљи неће бити одржан референдум о уласку у НАТО“.

Железњак, који је заменик генералног секретара ЈР, је навео да „проблеме унутар земље морају да решавају сами грађани на референдумима“.

– Одговорним политичарем може се сматрати само онај коме су приоритет интереси грађана рођене земље и који иступа као реализатор њихове воље – наводи се у изјави Железњака.

По његовим речима, Русија сматра Србију, као и друге земље балканског региона братским, и зато „дели забринутост становника тих земаља због процеса насилног увлачења у алијансу“.

– Притом ће се Русија с поштовањем односити према било ком избору народа тих земаља, ако то буде резултат истинске воље грађана – навео је Железњак.

Он додаје да анкете јавног мњења показују да за 80 одсто Срба било које приближавање НАТО представља „болно питање“.

– Управо због тога захтев за свенародно изјашњавање, заједно са одржавањем ванредних парламентарних избора, у потпуној мери одговара тежњи већине грађана земље, расположених против НАТО. Очекује се да је више од 100 хиљада људи спремно потписима да подржи иницијативу за одржавање референдума – наводи се у изјави.

По његовим речима, референдум је најслободнија и најдемократичнија форма изјашњавања народа и може једном и заувек да стави тачку на најважније спољнополитичко питање које може да одреди судбину државе.

– Само поштено, отворено свенародно изјашњавање може да заустави процес постепене дискретне атлантске интеграције, да се створе сигурне гаранције неуласка Србије и Црне Горе у НАТО и очување војне неутралности, које подржава већина грађана – навео је Железњак.

Извор: СРБски ФБРепортер


Напиши коментар