Спасимо ваљевску Грачаницу: Писмо српских студената васељенском патријарху


valjevska-gracanicaВаша Светости,

Ми, млади српски студенти обраћамо Вам се у нади да ћете као осведочени пријатељ нашег народа саслушати наш апел и упознати се са варварским уништавањем средњеовековних православних светиња од стране државе и, у складу са великом мишљу Ф. М. Достојевског да смо сви одговорни једни за друге, учинити што је у вашој моћи.

У непосредној близини града Ваљева, који је удаљен 100 километара од главног града Србије Београда, налази се манастир из 15. века, задужбина српске краљевске лозе Немањића посвећен светом Архангелу Михаилу – познатији као Ваљевска Грачаница. Темељи чудотворне светиње су из првих векова, а у порти је сахрањено око 400 монаха мученика побијених од Турака у крајем средњег века, што манастир сврстава у културно и верско добро од значаја за светску баштину.  Међутим, манастиру прети потоп због изградње хидроакамулационе бране „Стубо-Ровни“.

Брана је почела да се гради 1987. године са туристичком наменом, а потом, од 1992. године, за потребе акумулације пијаће воде и воде за термоелектрану у Обреновцу. У међувремену, проблем водоснабдевања је решен тако да 2016. године нема потребе за браном. Притом, детаљним анализама научници хидрогеолози су доказали да је ова брана опасна: да би вода била загађена рудама арсена и антимона из оближњег рудника, да би загадила висококвалитетне подземне воде и све највеће изворе Ваљева.Такође, сеизмолошке активности тла нису праћене на ваљан начин, иако је то основно правило при изградњи брана. Земљотреси или војна интервенција би могли да сруше брану што би довело у велику опасност град Ваљево удаљен само 10км од бране и који је на нижој надморској висини (за читавих 180 метара) од бране и тиме би био потопљен град светог Јустина Поповића и светог владике Николаја Велимировића.

У септембру 2015. године, локални полицијски службеници уз одобрење локалне власти града Ваљева срушили су манастирски звоник, оскрнавили цркву и привели верни народ да би брана Стубо-Ровни била пуштена да се пуни водом. Ових дана због надолазећих поплава и киша, вода је дошла на сам праг манастира и ускоро ће бити потопљен, а са њим и део православне традиције на том страдалном подручју.

Српска православна црква и верни народ су све учинили да се сачува овај средњовековни манастир, али локална и републичка власт, у којима и даље има доста кадрова из комунистичко-атеистичке епохе и/или полујавних организација које стоје иза тог пројекта, силом државне принуде спровели ова пројекат који почео да се планира још за време комунистичке-богоборачке власти у Србији након Другог светског рата.

Зато се обраћамо вама, као последњој нади да помогнете братској православној Србији и немоћном српском народу у овом страшном искушењу и страдању! Јер по речима светог владике Николаја Велимировића Српског: „Кућа кад гори, не гаси се споља него изнутра“! А ми, као млади људи, ако изгубимо идентитет грађен вековима, будућности немамо!

У овим критичним тренуцима, кад вода запљускује праг цркве, молитвама Господа Исуса Христа и вашом брзом интервенцијом молимо вас да утичете на власти републике Србије како би се спасао манастир од потапања испустила вода из бране, након чега би морале да се спроведу озбиљне анализе о потреби браном и начину заштите манастира било евентаулним спуштањем нивоа воде у брани на 333м (тренутно је 375м) било премештањем манастирске цркве, што је већ неколико пута извођено са другим светињама Српске православне цркве.

Сам Христос је рекао: „…сазидаћу Цркву своју, и врата паклена неће је надвладати. (Матеј 16,18)“ Сада када су се паклени језици и библијски потоп надвили над Србијом и њеном зеницом ваљевском Грачаницом, позивамо гласом вапијућег за помоћ и спас овог манастира који припада целој православној васељени.

Српски студенти из Београда, Бањалуке, Новог Сада, Косовске Митровице, Бијељине, Источног Сарајева, Крагујевца и др.
Извор: Студенти за истину


Напиши коментар