Усташи монструм кандидат за министра у хрватској влади


Усташки злочинац кандидат за министра: Милијан Бркић. Фото: YouTube
Усташки злочинац кандидат за министра: Милијан Бркић. Фото: YouTube

Кандидат за министра ветерана у Влади Хрватске Милијан Бркић командовао је јединицом која је починила стравичан масакр над Србима 1993. године, саопштио је „Веритас“. УПОЗОРЕЊЕ: УЗНЕМИРУЈУЋИ ДЕТАЉИ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА.

Најозбиљнији кандидат за новог министра ветерана у Влади Хрватске Милијан Бркић командовао је водом специјалне јединице хрватске полиције која је учествовала у масакру рањених српских војника на Велебиту 1993. године, објавио је директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Штрбац наводи да је у хрватским медијима, који ових дана у похвалном тону износе детаље његовог ратног пута, наведена и информација да је Бркић, звани Васо, а иначе актуелни главни секретар Хрватске демократске заједнице био члан специјалне јединице хрватског МУП-а „Алфе“.

Хрватски медији изнели су податак да је Бркићев Пети вод, којим је и командовао 22. јануара 1993. године учествовао у акцији на Велебиту.

Штрбац у ауторском тексту за београдске „Вечерње новости“ подсећа да је тог дана хрватска војска започела офанзиву на јужне делове Републике Српске Крајине – Равне Котаре, познату под кодним називом „Масленица“, иако је то подручје било под заштитом УН.

Истог тог дана хрватске снаге су измасакрирале и 21 припадника Српске војске Крајине са подручја Грачаца, након што су их из заседе напали на велебитском превоју Мали Алан на 500 метара удаљености од осматрачнице Унпрофора.

Шртбац подсећа да су се српски војници из Грачаца налазили у два камиона која су се кретала цестом, а када им је пристигла помоћ, она није могла да прође до мјеста напада, јер су их у томе спријечили припадници Унпрофора.

Унпрофорци су следећег дана својим камионом у Грачац довезли 21 тело нападнутих.

Злочини под командом Бркића

На почетку напада из камиона је успело да искочи и спаси се девет људи, међу којима и Драган Ђурић, коме је у камиону остао брат Ђорђе, и Дамир Бркљач, коме је у камиону остао отац Дане. На Ђорђевом телу нађена је рана од метка у близини препоне, а лобања му је била смрскана. „Кичма сломљена. У руци стиснута земља и трава. Гледам и друга тела. Скоро сви поред рана од метака имају разбијене лобање. Закључујуем да су их рањене мучили“, испричао је његов брат Драган. Дамиров отац био је рањен у ногу, али му је нос био одсечен, на леђима урезан крст, а врат пресечен. Штрбац наводи да се на снимку прегледа и идентификације велебитских жртава види како из отворених врећа цури крв, која се цеди из убодних рана, пререзаних вратова, одсечених удова, носева и полних органа, а највише је размрсканих лобања. Међу убијенима је била и 26-годишња болничарка Душанка Гаћеша, која је, наводи Штрбац, имала прострелну рану на левој натколеници и расекотину на десном рамену, те смртоносну повреду чеоног дела главе, нанесену тупим предметом.

Штрбац наводи да је Суд за ратне злочине у Београду крајем 2006. године покренуо преткривични поступак за злочин на Малом Алану и наредне године све прикупљене доказе доставио хрватском правосуђу које још води истрагу против „Непознатог Неког“.

„Можда и јесте јунаштво по велебитским врлетима убацити се у непријатељску позадину и из заседе ликвидирати непријатеља, али масакрирање заробљених, рањених и већ мртвих непријатеља свакако није чојство. Министар па макар и хрватских ветерана требало би да има и ту особину“, закључио је Штрбац.

Извор: Мондо


Напиши коментар