Величање крвника: Ватикан проглашава Степинца за свеца


Крвник Степинац у руковању са крвником Павелићем Фото: викимедиа.орг
Крвник Степинац у руковању са крвником Павелићем Фото: викимедиа.орг

Надбискуп Алојзије Степинац ће ускоро бити проглашен за свеца Римокатоличке цркве.

Конгрегација је већ рекла своје за проглашење светим и блаженим Алојзија Степинца, тако да је питање времена када ће папа Фрања то спровести у дело.


Ова одлука је само верификација деценијске борбе унутар Католичке цркве, пре свега у Хрватској да би се показало да је Алојзије Степинац био “великомученик“ комунистичке власти, јер је био у кућном притвору због активне сарадње са Трећим рајхом и благосиљања злочина у време НДХ. Одлука да Алојзије Степинац буде проглашен светим је вид опраштања греха НДХ у чијим су редовима били католички свештеници који су имали јединствени концепт према погрому православних хришћана, Јевреја и Рома, а сводила се на формулу “трећину покрстити, трећину иселити и трећину истребити“.

Постојали су симболички трагови и ситуације где је Католичка црква устала против систематског геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, али све је то без већег значаја. Алојзије Степинац је знао ужасне злочине у усташким концентрационим логорима, али је о свему томе ћутао подржавајући својим деловањем холокауст.

Историја недвосмислено бележи да је Алојзије Степинац саучесник у истребљењу Срба, Рома и Јевреја. Сада већ давне 1948. године о томе је подробно писао угледни академик Виктор Новак у својој обимној студији ‘‘Магнум кримен“. Садашња Римокатоличка црква није смогла снаге да јасно саопшти карактер НДХ и утицај Алојзија Степинца током Другог светског рата, већ је узела његово страдање под комунистичким режимом као основу за његову канонизацију. Давањем “сагласности“ да Степинац постане светитељ, практично је дато право актуелној хрватској политици да релативизује злочине НДХ и да их третира на начин којим се може толерисати и прихватити етничко чишћење Срба 1995. године.

Католички свештеници и усташе
Католички свештеници и усташе

Обесмишљавање жртава из Другог светског рата и прогон Срба 1995. године постаје део “историјског плана” који је реализован, а Хрватска “награђена“ чланством у ЕУ. Тако више нико неће хтети да каже да је католички светитељ саучесник геноцида, али из историјске визуре то је непобитна истина. Треба се сетити и инквизиције која је била вековима под окриљем Ватикана. Сличне ставове подршке Трећем рајху имали су и поглавари Римокатоличке цркве од 1933. до 1945. године. Не треба заборавити да су чувени “пацовски канали“ за спашавање нациста из ослобођене Европе били под окриљем управо Ватикана.

Канонизацијом Алојзија Степинца у блаженог и светог поново се историјски и духовно убијају жртве Јасеновца и истовремено оправдавају силна покрштавања и исељења православних хришћана са својих вековних огњишта. Злочин који није кажњен 1945. године поново се догодио етничким чишћењем Срба у акцији “Олуја“. То је сигнал да Римокатоличка црква може да опрости и пређе преко великих злочина из прагматских и политичких разлога. Будући да је Ватикан истовремено и седиште цркве и државе, јасно је да се велики злочини могу опростити, али не и заборавити.

Канонизацијом у блаженог и светог Алојзија Степинца опрашта се и заборавља улога Степинца у Другом светском рату и новим римокатоличким нараштајима се даје до знања да се злочин и ћутање над злочином може чак и наградити.

Предлог Магацин-а:

Степинац светац за 75.000 евра?
„Ватикан би требало да саслуша шта СПЦ има да каже о случају Степинанц“
Сведочење преживелог логораша: Кардинал Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу
CIVITAS DEI CROATIE („божија држава хрватска“)
Да се не заборави: Ватикан и усташе – Геноцидни план против Срба (цео филм)

Аутор: Томислав Кресовић
Извор: БКТВ

Алозије Степинац, ватикан, геноцид, злочин, историја, манипулација, Срби, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/04/19/velicanje-krvnika-vatikan-proglasava-stepinca-za-sveca/


Напиши коментар