Пре 17 година, на данашњи дан НАТО злочиници убили су 16 радника РТС на радном месту


Зграда РТС-а после бомбардовања (Архивска фотографија РТС-а)
Зграда РТС-а после бомбардовања (Архивска фотографија РТС-а)

У ноћи 23. априла 1999. у 2.06 часова НАТО је у нападу на зграду телевизије усмртио 16 радника РТС-а, што је био први случај у историји да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

„Бомбардовањем РТС-а 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима, упркос томе што су они цивилни објекти и не смеју бити војни циљ“, саопштено је из УНС-а.

За овај ратни злочин до сада нико од наредбодаваца и извршиоца није одговарао. „Амнести интернешнел“ намеран напад на зграду РТС-а, као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

Бомбардовање РТС-а 1999. године
Бомбардовање РТС-а 1999. године

Европска федерација новинара на Скупштини у Београду 2011. године позвала своје чланице да се придруже УНС-у приликом обележавања 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

УНС се придружује иницијативи Комисије да позове Комитет за заштиту новинара из Њујорка да на своју листу убијених новинара и медијских радника уврсти и 16 радника РТС-а.

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик „Зашто?“, којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су новинари погинули.

Споменик радницима РТС-а. Фото: Политика
Споменик радницима РТС-а. Фото: Политика

Извор: Агенције, Магацин

агресија, бомбе, злочин, нато, радници, ртс, србија
http://www.magacinportal.com/2016/04/23/pre-17-godina-na-danasnji-dan-nato-zlocinici-ubili-su-16-radnika-rts-na-radnom-mestu/


Напиши коментар