Берлинске игре са Србима са Косова


berlin-visa

Да би путовали у ЕУ, Срби са Косова морају да затраже визе у страним амбасадама у Приштини, али Немачка је одлучила и да им ту могућност, бар привремено, укине. Пасоши Срба са пребивалиштем у Грачаници или Шилову, изгледају слично као и за остале грађане Србије, осим што пише да их издаје „координациона управа“. Откако је Косово прогласило независност дешавало им се да када оду по визе, службеници у амбасади траже да предају косовски, уместо српског пасоша, а Немачка је прва држава која је и озваничила такав став.


Пре више од две недеље, на сајту немачке амбасаде у Приштини освануло је да не визирају српске пасоше Србима са КиМ, те које издаје „координациона управа“. Истовремено, на интернет страницама амбасаде Немачке у Београду обавештавају грађане да по визу морају код њихових колега на Косово.

У намери да сазна да ли је то забрањено Србима са КиМ да посете ту земљу, редакција „Вести“ се обратила 16. марта, Министарству спољних послова Немачке. Затражили смо одговор на питање где Срби са Косова могу да добију визе, под којим условима и могу ли уопште да путују у Немачку?

Конкретан одговор нисмо добили. Портпарол министарства спољних послова, Хајнрих Хубе, брзо је отписао да је био заузет затварањем канцеларије у Турској, и да ће „брзо“ одговорити. Уместо објашњења, амбасада Немачке у Приштини, након тога је ипак променила објављени пропис о визирању пасоша.

Сада стоји да „лица која имају српски пасош морају да затраже визу за улазак у шенгенски простор“, а уколико је њихово пребивалиште на Косову за то је задужена немачка амбасада у Приштини.

Проблеми и са папирима

Осим проблема са пасошима, Срби који визирају пасоше у Приштини имају и друге проблеме. Дешава се да амбасаде неће да прихвате изводе о платним примањима, као и Пензионог фонда, уколико је реч о радницима који су на платним списковима буџетских установа Републике Србије.

Извор: Vesti-online


Напиши коментар