Драган Марковина: „У току ревитализација усташке државе у Хрватској“


Парадирање усташа у центру Загреба
Парадирање усташа у центру Загреба

Спроводи се ревитализација усташке државе. Имате удружења која отворено негирају Јасеновац. Актуелна власт је итекако цинична према томе. Људима који су у мањини у националном и економском смислу, а и већини која не дели те ставове, одбојно је шта се дешава, изјавио је историчар Драган Марковина.

Проблеми у овом делу Балкана крајем 20. века поклапају се са буђењем националне свести и победом националистичких опција на политичкој сцени.

– Наслеђе 90-тих се није разрешило, а није дошло ни до свести о потреби решавања. Атмосфера је данас, уз нешто блажу реторику иста као што је била пре 25 година – каже за Н1 Марковина, који је у Београду због трибине на којој ће бити представљене његове две књиге „Повијест поражених“ и „Југославенство послије свега“.

Људи који воде ова друштва не желе да искораче из тог времена, сматра Марковина. – То им одговара. Било какво суочавање, или упоређивање тадашњег времена са данашњим би дебело негативно пресудило на ово данас, па боље да се та питања не постављају“, каже он.

Марковина сматра да је на овим просторима проблем катарза већинске заједнице.

– У Хрватској имате годинама ревитализацију усташке државе, која се намеће као равноправна антифашистичком покрету. То је грозна атмосфера која је довела до бојкота дела друштва државне прославе (у Јасеновцу). Али то је нажалост присутно на целом простору. По Радовану Караџићу је назван студентски дом на Палама. Недостаје катарза, да се друштва суоче са властитом одговорношћу – каже он и додаје да се све гледа из визуре „шта је направљено мени, а не шта сам ја другима направио“.

Марковина наводи да је у Хрватској на снази ревитализација усташке државе.

– Бројне конзервативно десне институције, од Матице Хрватске и других, уз подршку ХДЗ и других десничарских партија, спроводе ту ревитализацију усташке државе. Имате удружења која отворено негирају Јасеновац. Актуелна власт је итекако цинична према томе. Људима који су мањина у националном и економском смислу, а и већини која не дели ставове, одбојно је шта се дешава – каже Марковина.

Марковина каже да је постало опасно за егзистенцију говорити чињенице о Јасеновцу.

– Филм Јакова Седлара, који је препун фалсификата, је имао озбиљну премијеру где су четири министра била на филму. И тај филм који је потпуни фалсификат је стављен на исту раван са књигом Славка Голдштајна, где се озбиљно прича о томе шта се догодило у Јасеновцу – каже Марковина.

Извор: Vestionline


Напиши коментар