Нови лист: Две комеморације у Јасеновцу


jasenovac-624x390Ове године могле би да буду одржане две комеморације жртвама концентрационог логора Јасеновац, пише ријечки Нови лист.

Како лист наводи, једна једна комеморација би била одржана у организацији државе, док би другу приредили представници организација које су одлучиле да бојкотују званичну комеморацију због „релативизације усташтва“.

Председник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус потврдио је за ријечки лист да је та организација одлучила да ће се 14. априла окупити у Јасеновцу.

„За остале још не знам, али ми ћемо тај дан комеморирати жртве јасеновачког логора“, изјавио је Краус.

Према писању листа, о томе хоће ли се евентуално придружити алтернативној комеморацији ускоро ће одлуку донети и Српско народно веће (СНВ), Савез антифашистичких бораца Хрватске и још нека удружења националних мањина. Наводно су те организације веома близу договора о заједничкој комеморацији.

Незванично се сазнаје да ће званичну комеморацији заобићи и представници бивше владе левог центра, попут лидера Социјалдемократске партије Зорана Милановића, који би могао да дође на комеморацију Координације јеврејских оптшина 14. априла.

Нови лист оцењује да су представници владе десног центра схватили шта би за Хрватску значиле две комеморације у Јасеновцу, па је председница Колинда Грабар Китаровић најавила да ће се ангажовати да би Огњена Крауса и друге наговорила да одустану од бојкота државног обележавања годишњице пробоја логораша из Јасеновца.

Одлуку о бојкоту најпре је донела Координација јеврејских општина у Хрватској у знак протеста због „релативизације и ревитализације усташтва“, али и због незадовољства поставом јасеновачког музеја.

Потом је исту одлуку донело и Српско народно веће. Нагађа се да ће сличне одлуке донети још неке организације попут удружења Рома и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Предлог Магацин-а:

CIVITAS DEI CROATIE („божија држава хрватска“)
Јелена Гускова: По мучењима и убиствима концентрациони логор Јасеновац није имао премца

Извор: Бета


Напиши коментар