Правда у Хрвата: За убиство 13 Срба четири године затвора


Михајло Храстов, убица разоружаних војника ЈНА, од јуче у затвору
Михајло Храстов, убица разоружаних војника ЈНА, од јуче у затвору

Хрватски специјалац Михајло Храстов, који је септембра 1991. на Коранском мосту крај Карловца убио 13 разоружаних српских територијалаца, јуче је у затвору Реметинец почео да издржава своју четворогодишњу казну.


Упућивањем Храстова у затвор, 25 година после злочина, у Хрватској је правосудно стављена тачка на један од најбестијалнијих злочина над Србима у минулом рату.

Суђења за масовно убиство „у ком се од почетка знало све“, трајала су од 1992. Злочинац је три пута пред Жупанијским судом у Карловцу био ослобођен оптужбе с образложењем да је у разоружане непријатељске војнике пуцао у нужној обрани. Врховни суд у Загребу је три пута поништавао карловачке пресуде кажњавајући хрватског специјалца на осам, седам и четири године затвора. Према овој најмањој пресуди Храстов – робија.

Његов адвокат Крешимир Вилајтовић већ јуче је најавио молбу за отпуст из затвора будући да је „бранитељ“ 25 месеци био притворен због злочина. Аргументи адвоката Вилајтовића гласе: „Храстов је спречио да четничке хорде, упућене у Карловац од четничког војводе Шешеља, освајају Хрватску, према томе ако Шешељ није крив Храстов наравно јест“.

– Страшна фарса се наставља, суд никад није хтео да утврди пуну истину – коментарише епилог „случаја Храстов“ Саво Штрбац. – Он није сам убио 13 Срба, злочинаца има још.

Према изјавама сведока, припадници МУП и ЗНГ Републике Хрватске зауставили су 21. септембра испред моста у Карловцу, два војна камиона у којима су се превозили припадници активног и резервног састава ЈНА. После преговора војници су, добивши обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје. Једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, резервисти из кордунашког села Крњак, спровођени су пешке преко Коранског моста. Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама: тринаесторица су ликвидирана, неколико клањем у лежећем положају, а већина хицима из аутоматског оружја у стојећем положају. Од четворице преживелих, тројица су се спасли скоком са моста, док се четврти у току ноћи, са тешким повредама, искобељао испод мртвих сабораца. За цео догађај и смрт свих Срба Храстов је „храбро“ преузео одговорност.

Жртве вапе за правдом

НА Коранском мосту су убијени Јован Сипић, Божо Козлина, Небојша Поповић, Милић Савић, Миленко Лукач, Никола Бабић, Слободан Миловановић, Светозар Гојковић, Милош Срдић, Зоран Комадина, Миле Бабић, Васо Бижић и Миле Пеурача. Рањени су Душко Мркић, Светозар Шарац, Небојша Јаснић и Бранко Maђарац. Њихове породице су покренуле парнични поступак пред судом у Карловцу.

Аутор: Драган Вујичић
Извор: Новости


Напиши коментар