У част српским жртвама: Гради се спомен-капела у логору Маутхазен


logor-3У аустријском граду Маутхаузену јуче је положен камен темељац на војничком гробљу за изградњу спомен капеле посвећене Србима, који су страдали у овом логору у Првом светском рату.


Протојереј-ставрофор Драган Мићић, парохијски свештеник у граду Линцу је том приликом, између осталог, истакао: „Срећан сам што је нашој генерацији припала част да градњом  спомен капеле продужимо сећање на недужно страдале Србе 1914. године“.

Српска заједница у Аустрији закупила је земљиште од Аустрије на 99 година и то средствима Републике Српске, пренео је сајт РТРС.

Капела ће бити изграђена под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Маутхаузен је познат као највећи концентрациони логор Трећег рајха на подручју Остмарка, како се под нацистима звала Аустрија.

Улога Маутхаузена у индустрији дрžавне смрти постављена је, међутим, четврт века раније, у јесен 1914, паралелно са првим операцијама аустроугарске војске на Балкану и у Галицији, када је та мала опшšтина одређена за локацију заробљеничког логора, јавио је РТС.

На Војничком спомен-гробљу Маутхаузен данас лежžи близу 11.000 žжртава Првог и око 5.000 Другог светског рата.

И док о нацистичким жžртвама Маутхаузена постоји солидна база података, становници ранијег логора су често непознати.

Због тога је и теšшко одговорити колико је Срба међу 11.000 у заробљениšтву умрлих и на околним пољима испод безимених камених крстова покопаних заточеника.

Извор: Ослобођењеsrb.news-front


Напиши коментар