Жича: Угрожена фрецка Цара Николаја


Оштећена Црква Светог Саве чека обнову
Оштећена Црква Светог Саве чека обнову

Комунистима није пошло за руком да униште фреску цара Николаја Другог Романова у црквици Светог Саве манастира Жича, али ће новом в. д. директору краљевачког Завода за заштиту споменика културе Ивану Милуновићу највероватније то успети!

Ово за „Новости“ тврди Душан Јовановић, сликар-конзерватор у краљевачком заводу и аутор пројекта санације цркве која је доста оштећена у земљотресу који је не тако давно погодио Краљево.

– Нови в. д. директора Милуновић, који је у Завод недавно дошао без дана радног искуства у заштити културних добара, рекао је да га санација не занима и да неће да конкурише у Министарству културе за средства за наставак радова – објашњава Јовановић.

Милуновић је поручио да „аутор пројекта није именован испред Завода за заштиту споменика културе Краљева за руководиоца пројекта“.

– Директор је неупућен – одговара Јовановић. – Пројекат је урађен и прихваћен пре него што је он дошао на место в. д. директора, а мене је Републички завод за заштиту споменика културе овластио да руководим радовима.

Јовановић је за наставак радова тражио 3.800.000 динара, а да би се црква потпуно обновила, потребно је око 11 милиона.

– Лудост би била да се дозволи да црква пропадне – сматра Јовановић. – Имали смо новац за истраживања и привремену санацију. Уколико не наставимо даље, комплетан живопис могао би да заврши на поду и у прашини.

На наше питање зашто ове године неће бити новца за Жичу, в. д. директора Милуновић је рекао да то није приоритет.

– Жича није у програму рада за 2016! Ове године имамо важније послове, а Жича није приоритет. Правићемо монографију града Краљева – каже Милуновић и упућује нас да се бавимо „другим црквама, јер многе немају чак ни кров“.

Иначе, после открића фреске цара Николаја, коју су свештеници сакрили од комуниста иза обичног папира, повећао се број руских туриста у манастиру Жича. Поред фреске руског цара, у Цркви Светог Саве насликани су и руски светитељи Серафим Саровски и кнез Владимир.

– Ове фреске у комбинацији са српским светитељима врло су значајне са историјског аспекта за Жичу – објашњава Јовановић. – О овом руском цару Николај Велимировић је писао као о добротвору српског народа. Велики дужник и поштовалац цара Николаја био је и краљ Александар Карађорђевић, који је после драматичних околности које су наступиле у Русији, великодушно удомио руске емигранте.

Неправда

Чим је дошао у Завод, Милуновић је укинуо звања свим стручним сарадницима, осим конзерватору-саветнику-етнологу и вишем стручном сараднику – архитекти.

Тиме је оштетио стручне сараднике и за новац. Како „Новости“ сазнају, због овога је велики број запослених на боловањима и одморима. Више им се исплати да примају умањену стару зараду, него нову.

Аутор: Д. Матовић
Извор: Новости, Православие.ру


Напиши коментар