Бивши шеф ЦИА постаје највећи тајкун у Србији?


Дејвид Петреус. Фото:  youtube/printscreen
Дејвид Петреус. Фото: youtube/printscreen

Амерички инвестициони фонд ККР бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса заинтересован је за преузимање огромне имовине пропалих српских тајкуна, чиме би могао да постане највећи газда у Србији.

На мети бившег шефа ЦИА су највероватније пословна царства пропалих и похапшених тајкуна Мирослава Богићевића, који је власник „Фармакома МБ“, Горана Перчевића, који је власник „Интеркомерца“, и Жељка Жунића, власника „Беохемије“.

Фонд ККР би од Богићевића могао да преузме и половину власништва над листом „Политика“.

Компанија бившег шеф ЦИА је у Србији већ власник телевизије Н1, кабловског оператера СББ, „Гранд продукције“, Тотал ТВ-а, Спорт клуба, Синеманије, и дечијег канала Ултра ТВ, а лист „Информер“ је раније јавио да је ККР власник и акција „Блиц онлајна“, односно интернет сајта листа „Блиц“.

Петреус је недавно са премијером Србије Александром Вучићем преговарао о реструктурирању презадужених предузећа и то преко преузимања њихових дугова, пише данашња „Политика“.

ККР је одавно показао да има амбиције да преузме читаве гране индустрије на српском тржишту.

Након што, пре две године, није успео да купи „Дунав храна групу“, у оквиру које послују „Имлек“, „Бамби–Банат“, „Књаз Милош“ и Суботичка млекара, амерички фонд намирисао је нову пословну прилику- да куповином проблематичних кредита практично дође до власничког удела у презадуженим српским компанијама.

То је тајна састанка Петреуса и представника ККР са премијером Александром Вучићем, који је одржан крајем прошле недеље, а после којег је јавности прослеђено само штуро саопштење о томе како се разговарало о „проналажењу модела за решење ненаплативих кредита банака“, пише „Политика“.

Медији не доносе паре, него утицај

Банкари кажу да медији не доносе зараду инвестиционом фонду, али су важан део његовог бизниса, јер доносе утицај.

Саговорници тог листа, упућени у преговоре, међутим, потврђују да је суштина састанка иза затворених врата била преузимање презадужених предузећа.

„Решење је базирано на реструктурирању предузећа, а не дугова. Реч је о покушају да се сачувају и оживе привредни субјекти који имају здраву основу за одрживо дугорочно пословање, а доспели су у проблеме презадуживањем и погрешним управљачким одлукама у претходном периоду“, каже извор упућен у преговоре.

Према последњим подацима Народне банке Србије учешће проблематичних кредита износи 22 одсто, што значи да сваки пети привредник има проблема у враћању дугова банкама.

Преведено у паре, у лошим кредитима заробљено је чак 3,6 милијарди евра. Управо за те зајмове је ККР показао интерес, јер конвертовањем дуга у власништво могу да дођу до великог броја српских фирми.

Инвестициони фонд је, када је реч о лошим кредитима, највише заинтересован за имовину којом су презадужени тајкуни банкама гарантовали да ће вратити ризичне кредите. То су првенствено некретнине, земљиште, машине и опрема.

Банкари тврде да инвестициони фондови по правилу купују потраживаја код којих је средство обезбеђења (гаранција) довољно вредно да може да покрије износ ризичног кредита, до кје друга могућност да дуг директно претворе у власништво.

Петреус је, пише „Политика“, сликом састанка са Вучићем свим банкарима послао поруку да би њему требало да продају своје лоше кредите.

ККР смишљен за богаћење мешетарењем

Бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус није власник инвестиционог фонда ККР. Он је, према подацима са сајта фонда, директор ККР института.

Петреус је смењен са места директора ЦИА јер је државне тајне одавао љубавници.

Фонд ККР у америшкој штампи нема добру репутацију. Лист „The New York Тimes“ је пре три дана негативно писао о том фонду.

Компанија Фирст Дата је у проблеме запала када ју је преузео ККР, а лист наводи да је слом те успешне компаније узрокован управо уласком ККР у власништво.

Инвестициони фонд је, како пишу америчке новине, скројен с намером да се неколико појединаца обогати мешетарењем на тржишту. ККР је отпустио људе и распарчао фирму.

Предлог Магацин-а:

Ноам Чомски: Медији, пропаганда и систем
Нови медијски закон заправо легализује медијску окупацију и отвора врата балканском СНН-у
Политика: Bитка за спрске медије – Амерички ККР је већински власник регионалног медијског бизниса

Извор: Мондо

Дејвид Петреус, ККР, корупција, медији, окупација, политика, САД, србија, циа
http://www.magacinportal.com/2016/05/10/bivsi-sef-cia-postaje-najveci-tajkun-u-srbiji/


Напиши коментар