На данашњи дан у злочиначкој акцији Бљесак, Хрвати су протерали 15.000 Срба


Српски народ Западне Славоније којег су снаге УН-а оставиле на милост и немилост хрватским агресорима, у збеговима је кренуо према мосту на ријеци Сави како би се спасио у сигурну Републику Српску. На тузном путу смрти, хрватске снаге гранатирале су избјегличке колоне и засипале их авионским бомбама, младо и старо, жене и дјеца убијани су свим расположивим средствима. Рањеници су гажени тенковима, стрељани, клани ножевима а послије масакра, хрватске јединице уклониле су тијела побијених багерима и опрале пут шмрковима ватрогасних кола.
Српски народ Западне Славоније којег су снаге УН-а оставиле на милост и немилост хрватским агресорима, у збеговима је кренуо према мосту на ријеци Сави како би се спасио у сигурну Републику Српску.

На данашњи дан пре 21. годину у Западној Славонији у хрватској војној акцији „Бљесак“ протерани је 15.000 Срба, док их је око 300 нестало или убијено. Хрватски генерали коју су руководили акцијама „Бљесак“ и „Олуја“, Анте Готовина и Младен Маркач, били су првом пресудом Хашког трибунала проглашени кривим за злочине почињене у Западној Славонији и Книнској Крајини. Међутим, они су срамном другостепеном пресудом ослобођени сваке одговорности.

Хрватске војне, паравојне и полицијске снаге под руководством Фрање Туђмана 1. маја 1995. године спровеле су акцију етничког чишћења на територији Западне Славоније, која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине и налазила се под заштитом УН.

Бљесак представља злочиначку акцију с почетка маја мјесеца 1995. године, када су хрватска војска и полиција извршиле агресију на део Републике Српске Крајине, односно Западну Славонију (Пакрац, Окучани, Новска, Грубишно Поље, Дарувар…) и за само 3 дана је убијено или нестало скоро 300 Срба, а протјерано више од 15.000 Срба (по неким изворима и до 20.000 Срба). Уништена је имовина Српске Православне Цркве, културно-историјски споменици итд. Много њих је одведено у концентрационе логоре намењене за мучење Срба.

На тужном путу смрти према Републици Српској, хрватске снаге гранатирале су избјегличке колоне и засипале их авионским бомбама, младо и старо, жене и дјеца убијани су свим расположивим средствима. Рањеници су гажени тенковима, стрељани, клани ножевима а послије масакра, хрватске јединице уклониле су тијела побијених багерима и опрале пут шмрковима ватрогасних кола.

Одговорност за овај удружени злочиначки подухват сносе: Фрањо Туђман (тадашњи предсједник Хрватске), хрватски генерали Младен Маркач, Анте Готовина и Младен Круљац.

Хашки Трибунал је 16. новембра 2012. године у другостепеној пресуди Анти Готовини и Младену Маркачу оборио првостепену пресуду којом су били проглашени кривима за удружени злочиначки подухват, прогоне, депортацију, етничко чишћење… на 24 односно 18 година затвора. За овај злочин, баш као и већину других злочина над Србима 1990-1999 није одговарао нико и ово је наш глас против те неправде!

Операцијом Бљесак остварено је етничко чишћење западне Славоније у којој је остало да живи само хиљаду Срба.

Умјесто да идете на Првомајски уранак, разне излете, роштиљања са друштвом, окретање прасета и сл. То можете ићи и неки други дан. Пођимо сви у цркву да запалимо свијеће за наше западнославонске мученике, који пострадаше испред хрватских злочинаца 1. и 2. маја 1995. када су 300 наших сународника мучки убијени, а хиљаде их је прогнано са својих огњишта!

ФОНД ЗА ХУМАНИТАРНО ПРАВО – ДОКУМЕНТИ О ПРОШЛОСТИ: ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

Предлог Магацин-а:

За злочине „Бљеска“ мора да се одговара
Срби у Западној Славонији: Овде су Срби убијани и ‘41 и деведесетих

бљесак, геноцид, злочин, прикривање, протеривање, Срби, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/05/01/na-danasnji-dan-u-zlocinackoj-akciji-bljesak-hrvati-su-proterali-15-000-srba/


Напиши коментар