Србија победник Међународног фестивала словенске музике у Москви


Тара Вукадиновић – најбоља пијанисткиња. Фото Политика/Лична архива
Тара Вукадиновић – најбоља пијанисткиња. Фото Политика/Лична архива

Србија је освојила највише награда на Међународном фестивалу словенске музике, који је од 17. до 22. маја одржан у Москви. У конкуренцији 2.500 такмичара од седам до 26 година из свих словенских држава, укључујући хорове и оркестре, представници наше земље, предвођени професором Војиславом Аврамовићем, председником Удружења музичких и балетских педагога Србије, остварили су најбоље резултате.

Тако је Јана Јаковљевић освојила прву награду и гран-при у категорији виолина, Тара Вукадиновић прву награду за клавир, Александра Кинџић прва награда (обоа), Јована Смоловић и Јелена Димитријевић (дуо виолина) освојиле су специјалну награду за извођење класичне музике, Ансамблу „Звуци балкана“ припала је прва награда у категорији етно ансамбала и другу награду у категорији инструменталних ансамбала, Никола Бенгин (гитара) освојио је другу награду, као и Вељко Ненадић за композицију, Николи Љубићу припала је друга награда за савремено извођење, Никола Јевтић (бас-баритон) добио је трећу награду, као и Беатриса Меаги (савремено извођење), док је Неда Николић (фрула) освојила специјалну награду фирме Јамаха.
Професор Аврамовић, иначе дугогодишњи члан жирија овог фестивала у категорији клавир, објашњава за „Политику“ да ову значајну манифестацију за младе уметнике организују Департман културе града Москве, Словенски фонд Русије, Међународна асоцијација уједињене културе, Московски фонд мира, Државни фонд образовања града Москве. Покровитељи фестивала су угледне личности Русије, међу којима је била и супруга бившег председника и садашњег премијера Дмитрија Медведева, Светлана. Ове године то је био Игор Черкасов, председник Међународне асоцијације за културну сарадњу Русије.
Фестивал је организован у сарадњи са амбасадама свих 13 словенских земаља у Москви, а захваљујући ангажовању, резултатима и досадашњим признањима, Србија је прва земља која је добила право да и сама организује Фестивал словенске музике изван Русије, који је одржан прошле године у Београду – подсећа Аврамовић.
– Ове године имали смо и Други Фестивал словенске музике у Београду, у организацији нашег Удружења музичких и балетских педагога Србије. Наши победници добили су пласман и право учешћа на завршној смотри словенске музике у Москви, а Фондација „Драгица Николић“ помогла је одлазак и учешће наших пет такмичара – каже наш саговорник.
У раду Московског жирија учествовала су три представника из Србије, укључујући и професора Аврамовића, који је прошле године одликован значајним признање, медаљом Словенског Фонда Русије, за развој словенске културе. Завршни концерт Фестивала одржан је 22. маја у свечаној сали Централног музеја Великог отаџбинског рата, на коме се наступили четири првонаграђена такмичара из Србије.
Аутор: Бојан Билбија
Извор: Политика, СРБски ФБРепортер
култура, москва, русија, Словенска музика, србија, фестивал
http://www.magacinportal.com/2016/05/31/srbija-pobednik-medjunarodnog-festivala-slovenske-muzike-u-moskvi/


Напиши коментар