Хрватско етничко чишћење или десеторо ђака из села Жегар


SkolarciСеоске школе у руралним пределима Далмације данас готово и да не постоје. Међутим, основна школа у селу Жегар је изузетак, јер овде наставу похађа десеторо српских ђака.

Некада је ову школу која се налази у долинама планине Велебит похађало више стотина ученика. Данас, овде наставу слуша свега десеторо ђака српске националности, и то распоређених у четири разреда, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Татјана Ђорђевић.
„Пре три године сам дошла у ову школу и ту сам затекла само један разред који је заправо био троразредна комбинација и бројао је само седам ученика. Након годину дана, ситуација се поправља и број ученика се повећава, тако да смо добили два разреда са дворазредном комбинацијом. Самим тим, такође се побољшавају и услови за рад који су на почетку били веома лоши. Добили смо салу за физичко, добили смо компјутере и интернет. Тренутно је такође у току сређивање школске библиотеке”, каже учитељица Маријана Пејчиновић.
Свакодневна настава подељена је у два разреда, и то између првог и трећег и другог и четвртог разреда. Потешкоће у одржавању овакве наставе постоје, али уз компромисе и велики труд двеју учитељица, ова школа може се похвалити као једна од ретких у овим крајевима која је опстала у условима који су на почетку били готово немогући.
decaci (1)
„У мом одељењу имамо два ученика другог и два ученика четвртог разреда. Предност је у томе што смо ми једна мала породица и можемо се посветити сваком ученику у потпуности. Ја сам њима и мама и тата у исто време. Лепо нам је, дружимо се и доста тога и научимо. С друге стране, највећа мана је та што их је мало, фали им друштво и дружење у већим групама”, каже учитељица Марина Мартиновић.
У школи у Жегару ради се по плану и програму модела Ц Министарства просвете Републике Хрватске, што значи да уз редовну наставу ученици похађају и часове на којима се у и култура и језик српске националне мањине. Такође, завхаљујући хуманитарним организацијама из регије и иностранства, ових десеторо ђака посетило је прошле године Италију.
„Наша школа осим редовног плана и програма има и сагласност министарста за похађање наставе по моделу Ц. То није само мртво слово на папиру, већ ми заиста радимо по том плану. Рецимо прошле године, захваљујући нашим донаторима из иностранства учестовали смо на једном ликовном такмичењу на којем смо и победили. Награда је била боравак у Италији од четири дана. Осим тога, тренутно радимо на једном пројекту који се зове – неговање језика и српских обичаја – и тај пројекат подразумева летњи камп који ће се одржати од 22. до 26. јуна код нас, где нам долазе деца српске националности са Косова, из Србије, из Италије и с подручија Книна. Највећи део ученика биће смештен у богословији манастира Крка. План је да обиђемо и посетимо све манастире у овом крају. Ја се искрено надам да ће овакав један догађај постати временом и традиција”, каже учитељица Маријана.
Такође, основна школа у Жегару је једина школа у целој Задрској жупанији која слави и своју школску славу – Светог Саву.
Ulaz-1
„Доласком вероучитеља Слађана Тубића, школска слава Свети Сава је заправо заживела и прошле године смо је први пут и прославили”, наглашава Маријана.
Иако свакодневно путују из својих ретко насељних села, како би дошли до своје школе, ова деца заједно са своје две учитељице радују се сваком проведеном дану, у игри или учећи. Њихова школа окружена предивним пејзажима плодне планине Велебит, за њих представља мали дечији рај. А једина жеља им је да их следеће године у школским клупама буде више.
Извор: РТС, Српски народни форум
далмација, идентитет, образовање, Срби, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/05/31/hrvatsko-etnicko-ciscenje-ili-desetoro-djaka-iz-sela-zegar/


Напиши коментар