Муратова гробница и даље је на Космету!


Маузолеј у којем су похрањени Муратови органи. Фото: commons.wikimedia.org/Tarabosh
Маузолеј у којем су похрањени Муратови органи. Фото: commons.wikimedia.org/Tarabosh

Турци Осмалије су из Косовске битке изашли као тактички победници, а Муратов наследник Бајазит је на Косову пољу свом оцу подигао маузолеј у који је сахранио његове унутрашње органе, док је остатак његовог тела сахрањен је у Бурси, у Анадолији.

То Муратово турбе и даље постоји, и даље је тамо где је постављено 1389. године и његови остаци су нетакнути преживели све ове силне векове и ратове који су се од тада одиграли на овим просторима, па и на том месту где се гробница налази.
Данас се око Муратовог турбета – које је најстарији примерак отоманске архитектуре на тлу Србије – налазе и гробови оних који су о њему кроз векове водили рачуна.
Заправо, све док путописац Евлија Челебија није у 17. веку посетио ове пределе, и док није приметио да је турбе запуштено, о гробу нико није ни водио рачуна. Тада су се ствари преокренуле, па је саграђен зид око гробнице и засађен воћњак, пише „Телеграф“.
Поправке су вршене и у 19. веку, када је султан Абдул Хамид Други чак издао налог да се сагради и одмаралиште за посетиоце овог локалитета које се претворило у исламско светилиште, од посебне важности за османлијску династију.
За потребе посете султана Мехмеда В Косову јуна 1911. године, турбе је поново сређено, постављена је нова камена оплата, саграђена је и фонтана. Када је Косово враћено у састав Краљевине Србије током Првог балканског рата, Турска се обавезала да ће плаћати одржавање и све трошкове везане за маузолеј. Овај уговор је поништен Великим ратом.
Након Другог светског рата турбе је као културно добро дошло у надлежност државе, али о њему се није много бринуло, чак ни док је Социјалистичка аутономна покрајина Косово и Метохија имало аутономију. Тако је турски министар културе 1992. године приметио да је турбе у ужасном стању.
Турбе је реновирано 2005. године новцем који је издвојила Турска.
http://www.magacinportal.com/2016/06/27/milos-obilic-junak-koji-je-odrzao-rec/
 
Извор: Телеграф, Вести
видовдан, гробница, Космет, косово, косовски бој, метохија, милош обилић, османлије, србија, Султан Мурат, цар лазар
http://www.magacinportal.com/2016/06/29/muratova-grobnica-dalje-je-na-kosmetu/


Напиши коментар