Нови Пазар: Школа Свети Сава зваће се убудуће по председнику Уједињених Арапских Емирата!

novi pazarУместо по српском свецу и просветитељу школа у Дојевићу код Новог Пазара зваће се по председнику Уједињених Арапских Емирата, док ће име Светог Саве „окачити“ о школу у Дежеви.

„Необична“ размена имена догодила се у Рашкој/Санџаку. Када се ђаци у септембру врате у основну школу у селу Дојевићу код Новог Пазара, затећи ће нову таблу с именом своје школе „Халифа бин Зајид ел Нахјан„.
Одлуку да се школа више не зове „Растко Немањић Сава“ донели су одборници градске скупштине Новог Пазара, пише „Политика“.

Табла са старим именом школе
Табла са старим именом школе

Одборници су истовремено направили и рокаду па Свети Сава али у „цивилном оделу“ иде у село Дежеву, где локални партизански првоборац Александар Стојановић Лес одлази у историјски заборав.
За промену имена школе у Дојевићу, у којој је велика већина деце бошњачке националности, има и „рационално“ оправдање. У дворишту стогодишње школе новцем Емирата (уз обданиште и дијагностички центар у Новом Пазару) изграђена је нова школа која је, кажу, међу најбоље опремљенима у Србији.

Приликом посете амдасадора Уједињених Арапских Емирата Џума Рашида ал Дахерија, у децембру прошле године, предложио је ову промену. Он је тада такође предложио да се Клинички центар назове по оснивачу Уједињених Арапских Емирата шејху Зајед бин Султану ен Нахјану.

Задовољни су и у Дежеви, родном крају Светог Саве. Директор школе каже да промена имена није став према борцу НОБ-а, већ због им је познати „земљак“ звучније име. Додуше, школа ће носити његово „цивилно“ име – „Растко Немањић“.

Српска страдања у старом Расу

У непосредној близини школе налази се и остаци саборне цркве Немањића код које је 1282. године одржан чувени Дежевски сабор, на коме је под утицајем Светог Саве краљ Драгутин предао престо брату Милутину, подсећа београдски дневник.
Извор: Мондо
Обрада: Магацин

Магацин: „Браво“ Србијо, није ти довољан избор дојучерашњег муфтије, а сада политичара, Муамера Зукорлића за председника скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво. Идеш Србијо и корак даље, зарад пилићарских интереса и политичке комбинаторике пристајеш на компромисе са својом традицијом, историјом и културом. Какав председник скупштинског Одбора за образовање, таква Влада и држава.

http://www.magacinportal.com/2014/09/01/manjinama-u-srbiji-i-vecina-da-pozavidi/
Муамер Зукорлић, нови пазар, образовање, свети сава, србија, шеик
http://www.magacinportal.com/2016/06/30/novi-pazar-skola-sveti-sava-zvace-se-ubuduce-po-predsedniku-ujedinjenih-arapskih-emirata/

Напиши коментар