Потпуковник Војске Србије завршио школовање на Ратној школи Хрватске – за успомену слика са статуом Туђмана!


Српски официр (други слева) поред споменика Туђману
Српски официр (други слева) поред споменика Туђману

Усавршавање на Ратној школи “Бан Јосип Јелачић”, резервисано за више официре Оружаних снага Хрватске и других земаља, завршила је 18. класа полазника, међу којима и један припадник Војске Србије. Њихово школовање окончано је, између осталог, и посетом Книнској тврђави и фотографисањем испред споменика Фрањи Туђману, подигнутом на 20. годишњицу хрватске војно-полицијске акције “Олуја”.

Слушаоцима овог курса предавање је одржала и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, а настава је допуњена и студијским путовањем. У оквиру њега официри су посетили 93. ваздухопловну базу Хрватског ратног зракопловства, Команду Ратне морнарице, као и Гардијску моторизовану бригаду Хрватских оружаних снага. План посете подразумевао је и обилазак историјских знаменитости Задра, Сплита, Дубровника, Книна и Удбине, али и посете дубровачком и шибенском бискупу Мату Узинићу и Томиславу Рогићу.
У Министарству одбране Србије објашњено нам је да је официр Војске Србије, потпуковник по чину, упућен на усавршавање у Хрватску, по основу споразума о сарадњи које имају две државе.
Није то ништа чудно. И хрватски официри се усавршавају на нашој Школи националне одбране. Претходних година, генералштабно и командноштабно се усавршавало више десетина официра оружаних снага региона – Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније… Подразумева се да се сваки полазник школује према важећем програму установе на којој похађа наставу, што подразумева и студијска путовања и друге активности – објашњавају у Министарству одбране.

Магацин: Офцира Војске Србије који је недостајан тог чина након оваквог потеза питамо значи ли му нешто Олуја, памти ли колоне, памти ли мртве, децу која возе тракторе и беже од усташког ножа. Значи ли ти „официру“ нешто част, образ, Отаџбина? На крају те подсећамо на речи Србина Петра Петровића Његоша: „Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека“.

http://www.magacinportal.com/2014/07/01/sramota-srpskog-rezima-i-srbije-americki-marinci-u-setnji-po-nisu/

Извор: Новости 

војска, книн, олуја, србија, Српски официр, туђман, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/06/29/potpukovnik-vojske-srbije-zavrsio-skolovanje-na-ratnoj-skoli-hrvatske-za-uspomenu-slika-sa-statuom-tudjmana/


Напиши коментар