Русија диже храм кнезу Лазару!


Knez-Lazar-KosovoУ Русији ће бити изграђен први храм посвећен једном српском свецу, камен-темељац је већ овог викенда положен у граду Кингисепе, у Лењинградској области.

Храм ће, како наводе локалне власти, бити посвећен Светом кнезу Лазару Косовском и Светом Цару-мученику Николају Другом.
Према замисли аутора пројекта, храм ће сјединити српско-византијску архитектуру, својствену двема православним земљама и биће украс града Кингисепа и Гатчинске епархије. Овде ће се окупљати руски и српски народ, јер је „будући храм сведок јединства двају православних народа, руског и српског“.
Изградња почиње уз благослов епископа гатчинског и лужског Митрофана и уз подршку администрације Кингисепског рејона Лењинградске области, јавља данас „Спутњик“.
Уочи Видовдана, епископ је осветио часни крст и камен за темеље будућег храма посвећеног Светом Кнезу Лазару Косовском и Светом Николају Романову, а тим поводом приређен је и богат културно-уметнички програм, у којем је учествовало и једно културно-уметничко друштво из Београда.
Честитајући празник Свих светих народу Кингисепа и поклоницима Србима, епископ гатчински и лужински Митрофан је рекао да је „будући храм посвећен двојици великих страдалника за веру Христову и свој народ“.
То је први храм у Русији који ће бити подигнут у част српског свеца. Иначе, икона Светог Кнеза Лазара краси и Архангелски сабор московског Кремља. Ту се налазе и иконе Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве.

http://www.magacinportal.com/2015/10/22/pronadjen-pecat-kneza-lazara-u-rudniku/
 
Извор: Мондо
кнез лазар, православље, русија, србија, храм
http://www.magacinportal.com/2016/06/28/rusija-dize-hram-knezu-lazaru/


Напиши коментар