Наш почасни конзул у Јерменији већ годину дана чека српско држављанство


Бабкен Симоњан, Фото: evroazijainfo.rs
Бабкен Симоњан, Фото: evroazijainfo.rs

Познати јерменски књижевник Бабкен Симоњан, који деценијама популарише српски језик и културу, захтев је поднео у јуну 2015. али од надлежних до данас није добио одговор, иако му је речено да ће процедура трајати најдуже три месеца

Јерменски књижевник, преводилац и културолог Бабкен Симоњан, наш почасни конзул у Јеревану, пронашао је пре пола века љубав свог живота – Србију. Међутим, његово срце песника данас је тужно, јер се осећа као да га његова друга отаџбина одбацује. Захтев за држављанство, који по хитном поступку добијају и украјински бизнисмени и бразилске манекенке и албанске снајке – њему, који већ скоро деценију представља нашу земљу без икакве надокнаде – није, изгледа, ни размотрен. После годину дана од кад га је председник Томислав Николић одликовао златном медаљом за посебне заслуге према Србији – његова молба као да је у земљу пропала. У земљу којој је посветио читав свој век.
Свој стваралачки, али и лични живот, потпуно сам посветио Србији, од 1975. године. Сазнао сам за Србе 1965. и почео да се интересујем. Учитељица историје причала нам је о Косовском боју. Сазнао сам, са 13 година, да имамо исту, крваву прошлост, и других додира. Већ тада сам одлучио да се у потпуности посветим Србији – отворио је душу наш почасни конзул који је оставио велики траг и у Јерменији и у Србији.
Објавио је књигу песама са великим циклусом о нашој земљи, као и посебну књигу само о Србији. Стиховима и прозом овековечио је у јерменској култури дешавања на Балкану, када је рат почео. Обишао је све српске крајеве, више од десет пута боравио на Косову, одакле је објављивао дирљиве путописе.
– Управо радим два рукописа, један на српском, други на јерменском. Следеће године, кад обележавам деценију откако представљам Србију, објавићу књигу која може бити важно историјско сведочанство. Почасни конзул не прима плату, али ја свој посао обављам са великим задовољством и верујем да на најбољи начин представљам Србију. Трошкове своје канцеларије у Јеревану и све друге који настају у мом раду, сносим сам.
Пре више од 40 година овај јерменски песник, преводилац, есејиста, србиста и културни радник почео је темељно да проучава Србију, њену историју, културу, језик и обичаје. Одлично познавање српског језика, књижевности и културе омогућило му је да направи прве успехе у области србистике у Јерменији. Градио је српско-јерменске културне везе, умногоме засноване на својим дугогодишњим истраживањима.
Захваљујући њему, јерменски читаоци долазе у додир с лепотом српске књижевности и истовремено Симоњан српском читаоцу представља најлепша јерменска књижевна дела. Пред собом има три животна пројекта. Саставља први српско-јерменски речник и пише изузетну монографију „Јермени у Србији од 13. до 20. века“. Трећи подухват, у коме је већ одмакао, тиче се превођења Његошевог „Горског вијенца“.
Највећи јерменски србиста написао је и бројне песме са српском тематиком, а Косово заузима посебан простор. Најдраже су му паралеле између историје јерменског и српског народа. Како пише у својој књизи „Од Арарата до Косова“, посматрајући манастир Манасију, он види Арарат, свету библијску планину која је отета Јерменима, и древну јерменску престоницу Ани.
Србија ме подсећа на Јерменију. Боравећи у Србији, размишљам о родној Јерменији, као што размишљам о Србији док боравим у свом завичају. Моји су стихови:
Кад умрем ја, уждите ми тело,
И распите гар на јерменске горе,
Па развејте један сићушни део,
И на прелепе свесрпске просторе”
Симоњан је разрешио кључно питање свог животног рада – у структури јерменског језика нашао је десетерац идентичан српском. Дуго времена успешно се бавио и професорским радом. Предавао је од 2003. српски језик, најпре на Јереванском лингвистичком универзитету, а од 2005. и на Филолошком факултету Јереванског државног универзитета.
Бројним написима, књигама, наступима, Бабкен Симоњан представио је јерменској јавности праву слику о Србији. Својом делатношћу допринео је да званична Јерменија не призна независност Косова, као и да гласа против његовог уласка у Унеско. После четири деценије служења српском народу, председник Николић одликовао га је 2015. на Дан државности Златном медаљом Републике Србије.
Тад сам и одлучио да поднесем захтев за држављанство. То су ми саветовали многи људи из сфере културе и политике. Званично сам се обратио председнику Николићу тим поводом и он је реаговао веома позитивно. Приликом нашег сусрета у Јерменији рекао ми је да сам то заслужио и да је задивљен оним што сам учинио за Србију.
Прошле године, у јуну, Симоњан је поднео захтев Управи за управне послове МУП-а, предао тражену документацију, платио све таксе и рекли су му да ће бити решен у року од највише три месеца. Захтев је требало да буде разматран по ванредној процедури, на шта је имао право као почасни конзул. Али, после више од годину дана, одговора и даље нема.
Од Србије до сад нисам тражио ништа, ево, први пут – само држављанство. И ред је да ми неко коначно одговори, очекујем писмено образложење о чему се ради. Није ми јасно како бизнисмени, манекенке и спортисти могу да добију држављанство Србије за недељу дана, а њен почасни конзул чека дуже од годину, а да није удостојен ни одговора. Јако сам погођен и увређен таквим понашањем, таквим односом. Без обзира на све, увек ћу остати веран и привржен српском народу. Будим се и одлазим на спавање са Србијом у мислима. Верујте, то није претеривање. Србија је моја судбина, понео сам тај крст и носићу га до краја живота – каже за „Политику“ Бабкен Симоњан, почасни конзул Републике Србије.
http://www.magacinportal.com/2015/07/25/kosovo-i-ararat-dve-svetinje-srpska-i-jermenska/
Аутор: Бојан Билбија
Извор: Политика
Бабкен Симоњан, јерменија, косово, почасни конзул, србија
http://www.magacinportal.com/2016/07/20/nas-pocasni-konzul-u-jermeniji-vec-godinu-dana-ceka-srpsko-drzavljanstvo/


Напиши коментар