Ратни херој са Кошара: Да имам још један живот, опет бих гинуо за отаџбину!


Никола, Јована, Данило и Ђорђе са оцем Новицом. Фото: Н. Ђуровић/Вести
Никола, Јована, Данило и Ђорђе са оцем Новицом. Фото: Н. Ђуровић/Вести

Да живим још један живот, урадио бих опет исту ствар, обукао бих униформу, борио бих се за отаџбину и спасавао саборце, каже без двоумљења и са широким осмехом на лицу 36-годишњи Новица Спасић, одликовани ратни херој са Кошара, кога ни изгубљено око, ни повређена нога, али ни живот инвалида у крајњој беди са својих седморо малишана, нису натерали да одустане од једном дате заклетве.

Знам како је бити инвалид, претешко је, медаља не може да се једе, али, ето, опет бих гинуо за своју земљу и свој народ – прича гост „Вести“, а причу из далеке 1999. пажљиво слушају његова деца: деветогодишња Јована, седмогодишњи Никола, шестогодишњи Ђорђе и петогодишњи Данило, које је повео да виде Београд.
Код куће је остала најстарија 13-годишња Тијана и најмлађи тромесечни близанци Лена и Лазар, уз мајку Јелену, баку, деку и стрица у недовршеној кући у Бојнику код Лесковца. И даље би живео од скромне инвалиднине и социјалне помоћи, далеко од јавности, не би се нико ни сетио да је изгубио око у рату на Косову, да му та иста домовина није одбила да замени очну протезу којој је век трајања истекао још пре десет година.
Све што није хтела или могла да му да Србија, позлатили су неки добри људи: Бобан Стефановић и Партизанови навијачи били су једни од донатора који су се понудили да плате очну протезу у износу од преко 100.000 динара и неопходне лекарске интервенције, а остали су купили Спасићима грађевински материјал.

Хиљаду долара из Ванкувера

Један од анонимних добротвора је и српски сликар са уметничким именом Бонифаћо, који деценијама живи у Ванкуверу и који је 30. јуна уплатио 1.000 долара на рачун Новице Спасића. „Није једини“, истиче Новица и додаје да је било још племенитих донатора из Аустрије, Немачке и целе Србије, а понајвише из Београда и Новог Сада. „Посебно су ме изненадили позиви и помоћ која је пристигла од становника Републике Српске, специјално из Бијељине и Бањалуке. Хвала им, да имам прилику загрлио бих се од среће са свима њима„, поручује Спасић.

И ту није крај овој неиспричаној причи, јер овога пута границе су поставили неки племенити људи, а не параграфи, они који су знали да цене гест некадашњег 19-годишњака који је служио војску, а дан пре почетка рата на Косову му је истекао војни рок. Одбио је да скине униформу и остави другове.

Новица Спасић. Фото: Н. Ђуровић/Вести
Новица Спасић. Фото: Н. Ђуровић/Вести

За овакву храброст наградили су га и читаоци „Вести“: старина Милан Кнежевић из Перта у Западној Аустралији са 500 долара и топлим писмом подршке, анонимни донатор З. Т. из Изерлона са 200 евра и наш стални добротвор С. П. из Бад Хомбурга са 250 евра, свако у жељи да овим новцем купи дарове деци и угради макар једну циглу у своју недовршену кућу.
Хвала свима, добио сам не само ново вештачко око, већ и помоћ у новцу и грађевинском материјалу. Од мојих ратних другова са Кошара, чланова Србске части, и од Покрета Двери из Лесковца стигли су прозори и врата, а од новца који долази на рачун малтеришем кућу и сређујем купатило. Увели смо воду и струју у кућу, деца су добила гардеробу, играчке и бицикл, а близанци колица. Мој и живот моје породице променио се из темеља, али ја бих био најсрећнији када би ми неко понудио запослење. Претходни посао на месту обезбеђења спортске дворане сам изгубио као „политички неподобан“, а као некадашњи припадник специјалних јединица верујем да бих овај посао обављао без мане – поверавао нам је своју велику жељу наш гост који је дошао у „Вести“ и отишао из „Вести“ – са осмехом на лицу.

ПОЗИВ ДОНАТОРИМА

Ако желите да се укључите у неку од акција Хуманитарног моста, јавите се на мејл адресу: hmost@frvesti.com. Добићете адресу и број телефона породице којој желите да помогнете и договорити се са њима о начину доставе донације. Информације можете да добијете и од новинара Хуманитарног моста на: +381 11 31 93 771 и +381 11 31 90 924.

Извор: Вести
косово, кошаре, метохија, Новица Спасић, србија, српство, херој, хуманитарна помоћ
http://www.magacinportal.com/2016/07/14/ratni-heroj-sa-kosara-da-imam-jos-jedan-zivot-opet-bih-ginuo-za-otadzbinu/


Напиши коментар