Сећање на "крвави Петровдан": Парастос настрадалим Србима на Залазју


ParastosДанас се обиљежавају 24 године од страдања 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године, у сребреничким селима Залазје, Сасе и братуначиким Биљача и Загони. Тада су нестала и 22 Србина.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, упале су у ова српска села убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.
Служењем парастоса убијеним и полагањем вијенаца на Спомен плочи на Залазју код Сребренице, обиљежава се годишњица страдања Срба овог краја које су припадници такозване Армије Републике БиХ убили у протеклом рату.
Само на Петровдан, прије тачно 24 године, муслиманске оружане формације из Сребренице убиле су 69 мјештана села Сасе, Залазја и Биљаче. Напад је био мучки, убили су све што су стигли, неке људе су живе ухватили и одвели у сребреничке затворе-прича преживјели мјештанин.
На Залазју је убијен и измасакриран судија Слободан Илић. За његово убиство подигнута је оптужница против Насера Орића.
Карактеристика готово свих напада јесте то да су српска села паљена а мјештани убијани на највеће православне празнике.
Током рата у периоду од 1992. до 1995. године, на подручју општина Братунац, Сребреница и околине плански је уништено и запаљено више од 150 села. Побијено је више од 3.000 Срба.
Подсјетимо, Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске прошле суботе у Братунцу организовао је годишњицу страдања Срба у Подрињу, гдје нико од високих представника међународне заједнице није се одазвао позиву.
Породице и пријатељи посјетили су данас и друга српска стратишта, Загоне, Биљачу и Сасе, српска села која су такође, на данашњи дана нападнута и запаљена а гдје је такође убијено 69 Срба. 70 их је рањено, а 19 се још воде као нестали.
Након парастоса, вијенце на спомен-обељежје на Залазју положиће породице страдалих, пријатељи, представници институција и борачке организације.

Извор: РТРС, Искра

антисрбизам, Братунац, Залазје, злоћин, Насер Орић, сребреница
http://www.magacinportal.com/2016/07/12/secanje-na-krvavi-petrovdan-parastos-nastradalim-srbima-na-zalazju/


Напиши коментар