Усташко „буре крви“ од сребреничких Срба као поклон Павелићу


Немања Девић
Немања Девић

„Када се упореде места злочина у Другом светском рату и 90-их, види се да су та места бестијалних злочина сурово идентична“


Историчар Немања Девић рекао је да су масовни покољи Срба у Сребреници континуирани, те као најдрастичнији брутални примјер навео да су у Другом свјетском рату усташе у том крају држале „буре крви“ над којим су клале Србе и припремали га као поклон Анти Павелићу.
Девић је на скупу „Страдања Срба сребреничког краја у 20. вијеку“, одржаном у Медија центру у Београду у организацији београдског Музеја жртава геноцида, истакао да је према подацима послијератне југословенске Земаљске комисије утврђено да су Срби у Сребреници током Другог свјетског рата претрпјели велика страдања.
Он је навео да је тадашња југословенска Земаљска комисија, која је дјеловала послије Другог свјетског рата, утврдила да су усташе у Сребреници убиле 2.262 српске жртве, од којих су 1.186 биле дјеца, жене и старци, а да је 1.118 жртава убијено ножем, сјекиром и тупим предметом, што је геноцид.
Сведоци су говорили да је у магацину локалне задруге постојало `буре крви` са 150 литара прикупљене крви од Срба које су усташе клале над тим буретом, а које је било припремано као поклон Павелићу“, рекао је Девић.
Он је навео да су усташе упадале Србима у куће, пресретали их на улици, заробљавали и убијали, углавном ножевима, сјекирама, тупим предметима, као и да су прво побијени српски прваци, свештеници, учитељи.
Девић је истакао да су се злочини над Србима у посљедњем рату 90-их година у Сребреници дешавали у истим селима као и у Другом свјетском рату – Кравице, Факовићи, Скелани, Залазје, које су вршили Јуре Францетића „Црна легија“ и муслиманска милиција.
Када се упореде места злочина у Другом светском рату и 90-их, види се да су та места бестијалних злочина сурово идентична“, додао је Девић.
Он је напоменуо да су се највећи покољи у Сребреници у Другом свјетском рату десили у јуну 1943. године, када је у једном дану убијено 98 српских цивила, а у селу Залазје је убијено 105 цивила.
Девић је рекао да је злочине предводио усташки натпоручник Фрањо Курелац и да ни он нити његове усташе нису биле осуђење пред тадашњим судом у Сарајеву који је донио пресуду да „нема доказа и да се ствар предаје забораву“, баш као и што Насер Орић није осуђен за злочине над Србима у Сребреници у посљедњем рату.
http://www.magacinportal.com/2015/11/30/cela-bih-puna-je-srpskih-srebrenica/
 
Извор: СРНА, Јадовно
босна, геноцид, злочин, Немања Девић, Срби, сребреница, Страдања Срба сребреничког краја, страдање
http://www.magacinportal.com/2016/07/07/ustasko-bure-krvi-od-srebrenickih-srba-kao-poklon-pavelicu/


Напиши коментар