Хрватска поништила пресуду усташком кардиналу Алозију Степинцу


Крвник Степинац  у руковању са крвником Павелићем
Крвник Степинац у руковању са крвником Павелићем

Загребачки Жупанијски је у целости поништио пресуду усташком кардиналу из Другог светског рата Алојзију Степинцу.

Степинац, који је кључни камен спотицања у односима СПЦ и Римокатоличке цркве у Хрватској и важан фактор тензије у односима Србије и Хрватске, осуђен је 1946. године на 16 година затвора.
Затворска казна је подразумевала прислини рад, а Степинац је на пет година изгубио и политичка и грађанска права.
Одлуку ванрасправног већа о поништавању пресуде је иза затворених врата образложио је председавајући судија Иван Турудић. Рочиште је било затворено за јавност, а захтев за ревизију поднео је Степинчев нећак.
Загребачки надбискуп Алојзије Степинац осуђен је 1946. због сарадње с италијанским и немачким окупатором и усташким режимом у НДХ, за присилно католичење Срба, али и за непријатељску пропаганду после краја рата чији је циљ био угрожавање државног уређења ФНРЈ.
Ревизија поступка спроводи се на основу одредбе Закона о кривичном поступку из 2009. који прописује да особе које су судови бивше Југославије осудили за време комунистичке владавине за политичка, политички мотивисана кривична дела или друга кривична дела ако је до осуђујуће одлуке дошло злоупотребом политичке моћи, могу ревизијом затражити поништење осуђујуће одлуке или њој другог одговарајућег правног акта.
Сабор Хрватске је почетком 1992. донео „Декларацију о осуди политичког процеса и пресуде кардиналу др. Алојзију Степинцу“.
http://www.magacinportal.com/2015/07/09/svedocenje-prezivelog-logorasa-kardinal-stepinac-je-licno-klao-srpsku-decu-u-jasenovcu/
Извор: Б92
Алозије Степинац, антисрбизам, Злочинац, ревизија, суд, Усташтво, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/07/22/hrvatska-ponistila-presudu-ustaskom-kardinalu-aloziju-stepincu/


Напиши коментар