Хрватско вијеће обране (ХВО) издавало писмене дозволе за силовање Српкиња (ФОТО)


hvo dozvole za silovanjeКоманда Хрватског вијећа обране (ХВО) издавала је писмене дозволе својим „бојовницима“ за силовање српских жена


„ЕуроБлиц“ је дошао у посед монструозних докумената из марта 1992. године, у време када су регуларне војне јединице из Хрватске и ХВО држали под окупацијом српско село Сијековац код Брода, а у којима се припадницима Интервентних водова Хрватске војске и ХВО издаје дозвола за привођење четири Српкиње из Сијековца, чија су имена позната нашој редакцији, како би се задовољиле настраности хрватских војника.
hvo dozvole za silovanje2
У потврдама које је потписивао командант позадине ХВО у Сијековцу, извесни Ахмет Чаушевић, између осталог, наводи се да је у случају одбијања несрећних жена да постану сексуалне робиње „бојовницима“ дозвољена употреба силе.
– Особе ће се приводити у вечерњим часовима, а пуштати изјутра кућама. Приведене особе биће током ноћи смештене у подруму – наводи се у потврдама.
Коментаришући за „ЕуроБлиц“ шокантне документе који показују размере злочина који су над Србима у Сијековцу почињени пре избијања грађанског рата у БиХ, министар безбедности БиХ Драган Мектић каже да му је несхватљиво да правосуђе БиХ још није процесуирало ниједног од одговорних за ове догађаје.
– Невероватно је да налогодавци и извршиоци ових стравичних злочина нису кривично одговарали. Овде се јасно виде не само имена злочинаца, већ и конкретна одговорност Хрватске за агресију на територију суседне земље. Запањен сам чињеницом да Тужилаштво БиХ ни после 24 године од злочина над Србима у Сијековцу није подигло оптужнице против одговорних – каже Мектић.
Из Тужилаштва БиХ јуче смо добили кратак одговор да „раде на предмету ратних злочина почињених против жртава српске националности у Сијековцу“, али нам нису желели дати објашњење да ли је то тужилаштво остварило сарадњу с надлежнима у Хрватској у вези с процесуирањем држављана те земље за злочине над сијековачким Србима.

Свирепо убиство 74 Срба

За време окупације Сијековца, која је трајала од краја марта до средине октобра 1992. године, на најсвирепији начин убијена су 74 српска цивила, међу којима велики број жена и стараца.
Девет Срба из Сијековца до данас се воде као нестали. Најмлађа жртва злочина био је 17-огодишњи Драго Милошевић, а најстарија Васо Зечевић (77).

Потписник дозвола погинуо у рату

Одлично обавештени извори „ЕуроБлица“ откривају да је потписник дозвола за силовање Српкиња у Сијековцу, Ахмет Чаушевић, као припадник ХВО погинуо за време рата у БиХ.
Међутим, наши саговорници истичу да су међу живима многи директни извршиоци злочина у Сијековцу, од којих један број и данас живи у БиХ, док су други држављани Хрватске.
Аутор: Борис Кнежевић
Извор: Блиц, Срби на окуп

антисрбизам, босна, злочин, Потврде, република српска, Сијековац, силовање, српскиње, ХВО, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/07/14/hrvatsko-vijece-obrane-hvo-izdavalo-pismene-dozvole-za-silovanje-srpkinja-foto/


Напиши коментар