Црна Гора: Писац осуђен због постављања крста на спомен-обиљежју јунацима Мојковачке битке


Споменик пре и након "кривичног дела"
Споменик пре и након „кривичног дела“

Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета, проглашен је кривим од стране Основног суда у Бијелом Пољу, због интервенције када је прошле године самоиницијативно поставио крст на спомен-обиљежју јунацима Мојковачке битке на Бојној њиви.

Како је саопштено из Српског националног савјета, Вуксановић је осуђен на казну затвора од једне године, али се казна „неће извршити уколико у оквиру три године не изврши ново кривично дјело“.
Они су истакли да су само обновили споменик којега су непознати вандали девастирали и са њега однијели двије бронзане плоче, које су на њему биле постављене.
„У години обиљежавања стогодишњице Мојковачке битке, с обзиром на то да се локална власт Мојковца више од годину дана није ангажовала на обнови овог споменика, Српски национални савјет, уз благослов владике Јоаникија, обновила је споменик на начин што је израдио и поставио у истим габаритима, спомен плочу са истим натписим – „Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живјеле“ и такође поставили крст на спомен-обиљежју, односно на мјесту гдје се и у претходним временима вршио парастос страдалим јунацима Мојковачке битке“, навео је у саопшењу Српски национални савјет.
Поручили су да је Општина Мојковац поднијела кривичну пријаву против Вуксановића, прије него што је то урадила непознатим починиоцима скрнављења споменика.
„Овако драстична казна предсједнику националне организације задужене за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета српског народа није запамћена у судској пракси Црне Горе. С обзиром да је пресуда донесена и објављена на Видовдан, јасно се показује однос званичне власти према српском народу у Црној Гори и очувању његове славне традиције и прошлости“, истакли су они.
Вуксановићев адвокат је изјавио да нема ниједног доказа да је његов брањеник учинио дјело које му се ставља на терет.
„Апсурдно је да је једно доброчинство, као што је обнова споменика мојковачким јунацима на Бојној њиви третирано као кривично дјело, а да се још није спровела процедура истраживања починилаца скрнављења и девастације овог споменика. Нажалост, суд и тужилаштво искориштени су за неке дневно-политичке обрачуне, па у таквом процесу судија није могао препознати да у овом процесу нема ниједног елемента кривичног дјела и да окривљеног треба ослободити сваке одговности“, казао адвокат предсједника Српског националног савјета.
Против Вуксановића се покренуло више пријава због злоупотребе службеног положаја које су по правилу одбијане, али када је урадио дјело које је званична Црна Гора требало давно да уради бива осуђен и неправедно гоњен.
http://www.magacinportal.com/2016/05/12/crna-gora-sedmorica-mladica-pred-sudom-zbog-crtanja-murala-sa-likom-patrijarha-pavla/

Извор: ИН4С, Искра

кривична пријава, мојковачка битка, Момчило Вуксановић, споменик, српство, црна гора
http://www.magacinportal.com/2016/07/04/crna-gora-pisac-osudjen-zbog-postavljanja-krsta-na-spomen-obiljezju-junacima-mojkovacke-bitke/


Напиши коментар