Виолина која је прошла албанску голготу


Прeлазак српске војске кроз Албанију
Прeлазак српске војске кроз Албанију

Пиротски учитељ Ћира Ранчић виолином је тешио супругу и двојицу синова, али и војнике док су се повлачили преко Албаније у Првом светском рату.

Ова виолина сачувана је до данас у Легату Музеја Понишавља у Пироту. Пиротски књижевник и учитељ Ћира Ранчић учесник је Првог и Другог балканског и Првог светског рата. Преко албанског крша, по страховитој зими 1915, повлачио се са српском војском, супругом и два сина, носећи са собом и виолину.
Када су деца тражила хлеба, он им је свирао „Тамо далеко”. Уместо хлеба, хранио их је музиком – причао је солунац Василије Пенчић.
Ћира Ранчић је рођен 1876. у Пироту. Основну и нижу гимназију завршио је у родном граду, а Учитељску школу у Београду. Службовао је у многим местима. Био је и оснивач првог камерног оркестра у Пироту 1899.
Мила Панајотовић, кустос историчар Музеја Понишавља, каже за „Блиц” да је Ранчића Први балкански рат затекао у Куршумлији, где је био учитељ и школски благајник.
Мобилисан је и обављао дужност благајника провијантске колоне Моравске дивизије првог позива за време оба балканска рата. И у Првом светском рату био је на истој дужности у Моравској дивизији првог позива, која је била у саставу Друге армије под командом Степе Степановића. Водио је рачуна о жени Анки и синовима Правдољубу и Слободану који су били са њим – каже Панајотовићева.

Породица Ранчић када је стигла у Валону. Фото: Приватна архива
Породица Ранчић када је стигла у Валону. Фото: Приватна архива

Српска војна команда 1915. наредила је повлачење војске преко Албаније до албанског приморја. Ранчић се с породицом повлачио путем којим и краљ Петар, Врховна команда и Влада, преко Призрена, Љум-куле и Везировог моста до Скадра, па до Валоне. Читав пут његова деца су с њима препешачила.
Ранчић се касније нерадо сећао тих дана. Његова деца, као и многа друга, чешће су била гладна него сита и тражила су од оца хлеба, који им га увек није могао дати, па им је пружао музику. Све време повлачења са собом је носио виолину. За учешће у ратовима, добио је Сребрну медаљу за ревносну службу и Албанску споменицу. Као заслужни просветни радник добио је Орден Светог Саве петог степена – каже Панајотовићева.
Све што је сматрао драгоценим, Ћира Ранчић је поклонио 1955. године Музеју. Легат Ћире Ранчича садржи одликовања, дипломе, фотографије, лична документа, књиге, објављене и необјављене рукописе, виолину, наочаре, лулу… Ранчић је задржао крај себе до последњег дана живота своју стару виолину. Умро је у 93. години у Београду 1969. године. Виолину је Музеј добио после његове смрти и прикључио је Легату – каже Панајотовићева.
Аутор: З. Панић
Извор: Блиц
албанија, велики рат, голгота, пирот, србија, српство, Ћира Ранчић
http://www.magacinportal.com/2016/08/18/violina-koja-je-prosla-albansku-golgotu/


Напиши коментар