Геноцид у НДХ креирати као трајно сећање


jasenovac_660x330Директор Института за савремену историју Момчило Павловић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је Јасеновац једини концентрациони логор на овим просторима који нису основали и којим нису руководили Немци и Аустријанци, једини логор који су ослободиоци заобилазили када су други логори ослобођени, као и једини логор у коме су систематски убијана и деца.

Такође, како додаје, то је једини логор где се процене броја жртава разликују и до педесет пута – од неколико десетина хиљада, како је говорио Фрањо Туђман, па до милион, милион и двеста хиљада.
Тај логор и уопште злочин геноцида у Независној држави Хрватској треба креирати као једно трајно сећање„, сматра Павловић.
Србија и Република Српска протекле две године на другачији начин обележавају страдање Срба и током деведесетих и у Другом светском рату.
Павловић сматра да је то начин да се креира сећање, да људи знају о томе, да се суочавају са тим и превазилазе прошлост.
Комунисти су после рата креирали заборав зарад југословенства и братства и јединства, а Срби након рата прихватају да живе са Хрватима и нема ексцеса и сукоба, указује Павловић.

Миливоје Иванишевић: Злодела над Србима и дан-данас се прикривају

Јавни делатници морају да престану са, по мени, тим изазивачким манипулисањем историјом„, каже Павловић.
Што се тиче релативизације злочина у Хрватској, Павловић каже да што су Хрвати „за дом спремнији“ то су мање спремни за суживот и демократију, а да усташофилија, негирање и релативизовање злочина стварају конфузију и неиздиференцирано сећање.
Србија треба да учи од Јевреја, од Јермена, од других народа да креира то сећање стварањем меморијала, стварањем музеја„, каже Павловић.
http://www.magacinportal.com/2016/04/11/tito-je-sakrio-istinu-o-jasenovcu/
Извор: РТС
 
 
Антисбизам, геноцид, злочини, јасеновац, манипулације, прикривање, ревизија историје, Срби, хрватска
http://www.magacinportal.com/2016/08/19/genocid-u-ndh-kreirati-kao-trajno-secanje/


Напиши коментар