Да ли су Срби чули Арчибалда Рајса


arcibald rajsДа ли смо заиста могли имати једну од главних улога у Европи да смо послушали савете Арчибалда Рајса остаје непознаница јер се и данас боримо са истим манама на које нам је указивао. Да нам је елита поткупљива, да нам се села празне а омладина одлази у градове јер им је понижавајуће да буду сељаци или мисле да ће им посао чиновника бити лакши, Рајс је упозоравао још 1928. године.

Он је у Србији видео ту доброту и честитит српског човека, љубав према домовини али је и уочио негативне ствари – корупцију и велику необразованост посебно код чиновништва и уопште политичких елита које су долазиле на власт због користољубља а не да би радили за народ и државу„, рекао је историчар Ђорђе Мамула.
Лични предмети Арчибалда Рајса чувају се у Криминалистичко-полицијској академији у Земуну. Ту је оригинал његовог политичког тестамента „Чујте Срби“, као и писаћа машина.
Швајцарски форензичар, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани у Србију је стигао 1914. године на позив српске владе.
Он долази као независна комисија да посматра и забележи те злочине које су починили аустоугарски војници али је у међувремену спознао ту доброту српског народа и војника који је бранио своју кућу, своју њиву и остао је до краја рата, упознао српског војника, са њим прешао Албанију„, каже Мамула.
Вила Добро поље на Сењаку, названа по месту у Македонији на којем се одиграла једна од битака Солунског фронта, а у којој је Арчибалд Рајс живео, доказује да не знамо колико нас је задужио. Сада ту живе две породице, које су кућу добиле као привремено решење.
Рајсове поруке Србима преведене су са француског и објављене после 1996. године.
Срби о њему знају много али не довољно да би применили његове савете. То показују и реакције публике на представу „Чујте Срби“, с којом глумац Љубивоје Тадић наступа већ 11 година широм Србије.
Текст као да је данас написан, то је прва реакција. Друго, то је оно шта можемо сами себи да учинимо, пре свега зло а мањим делом добро, то нико не може да нам учини. И његова драгоцена и непорецива порука гласи управо ‘чујте Срби, чувајте се себе’. То је могао да каже само један велики српски родољуб какав је био Арчибалд Рајс„, каже Тадић.
Арчибалд Рајс је сахрањен на Топчидерском гробљу у Београду. Према личној жељи, његово срце однето је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

Срце Арчибалда Рајса је положено у урну о однесено да почива на Кајмакчалану
Срце Арчибалда Рајса је положено у урну о однесено да почива на Кајмакчалану

Извор: РТС
историја, политика, поуке, Рудолф Арчибал Рајс, србија, српство
http://www.magacinportal.com/2016/08/10/da-li-su-srbi-culi-arcibalda-rajsa/


Напиши коментар