Може ли Србија да спречи продају земље странцима

njive 1За годину дана треба да ступи на снагу обавеза из ССП-а, којом се странцима омогућава куповина непокретности под једнаким условима, али пракса Мађарске и Пољске показује да постоје и друга решења.

Од септембра 2017. године Влада Србије ће решити питање продаје пољопривредног земљишта странцима. Да ли једно од обећања из програма нове владе указује да Србија, коначно, има план како да избегне оно што нам за годину дана предстоји на основу лоше испреговараног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП)?
По овом споразуму Србија се 1. септембра 2013. године обавезала да ће у наредне четири године да постепено усклади своје законодавство како би се странцима омогућио исти третман као држављанима Србије при куповини земљишта. И док се до сада само нагађало какве бисмо потезе могли да предузмемо и онемогућимо (или бар одложимо на дужи рок) продају ораница странцима, први пут се званично помиње да би у обзир могло да дође преузимање неких од већ постојећих модела – рецимо, мађарског или пољског.
ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ
Аутор:  Ивана Албуновић
Извор: Политика
земља, пољопривреда, продаја, ресурси, србија, ССП, странци
http://www.magacinportal.com/2016/08/26/moze-li-srbija-da-spreci-prodaju-zemlje-strancima/

Напиши коментар