Памтимо: 75 година од злочина немачких окупатора на београдским Теразијама


Јовановић Велимир, земљорадник из Парцана, обешен на Теразијама у Београду 17. августа 1941.
Јовановић Велимир, земљорадник из Парцана, обешен на Теразијама у Београду 17. августа 1941.

Код споменика обешеним родољубима на београдским Теразијама, данас ће бити одржана државна церемонија полагања венаца и одавања почасти, којом ће бити обележена 75. годишњица злочина који су окупационе снаге починиле над цивилима.

Церемонију ће предводити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, а венце и цвеће ће положити и представници града Београда, удружења и грађани, саопштио је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Период Другог светског рата био је обележен не ретко масовним злочинима над цивилним становништвом.
У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године.
Тога дана немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.
У спомен на трагично страдале суграђане, град Београд је на Теразијама, код Игумановљеве палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима, дело академског вајара Николе Јанковића.
У непосредној близини споменика је постављена спомен-плоча са епитафом:
Борцима за слободу које су фашистички окупатори обесили на Теразијама 17. августа 1941. године: Јовану Јанковићу, раднику, Ратку Јевићу, земљораднику, Велимиру Јовановићу, земљораднику, Светиславу Милину, раднику, Милораду Покрајцу, ученику.
Извор: Мондо
антисрбизам, вешање, злочини, немачка, окупација, србија, теразије, цивили
http://www.magacinportal.com/2016/08/17/pamtimo-75-godina-od-zlocina-nemackih-okupatora-na-beogradskim-terazijama/


Напиши коментар