Србија: Батине слике оживеле стене


Фото: Новости
Фото: Новости

Стене у окружењу новоуређеног купалишта у кањону реке Вучјанке добиле су потпуно нови изглед захваљујући сликама Братислава Анђелковића Бате из Вучја.

Ликови српског војводе Николе Скобаљића и Светог Саве, првог српског архиепископа, били су Батин избор приликом одлуке да пружи свој допринос новом изгледу омиљеног излетишта Лесковчана. Током четири деценије активног бављења сликарством, Бата је осликао многе стене на југу Србије. Слика и на другим природним материјалима, а посебно су занимљиве његове минијатуре.
Портрети светаца и историјских личности красе и предео у близини утврђења Николе Скобаљића, с којег се пружа предиван поглед на кањон Вучјанке и нетакнуту природу. Ту се на огромној стени налазе фреске светитеља, Богородице и Христа и лик војводе Николе, који је познат као први Србин кога су Турци набили на колац.
Простор читавог кањона је за мене отворени атеље. Срастао сам са овим крајем и социјализовао се са стенама које ме окружују. Одлучио сам да на њима направим моју мини-галерију фресака. Камен је мој омиљени материјал, али сликам и на дрвету, платну и на предметима за свакодневну употребу – истиче Анђелковић.
О његовом оригиналном раду снимљен је и дводелни документарни филм „Камен древног сневача“ Небојше Илића Илкета. Сликање у природи и са природом је нешто у чему Бата проналази неисцрпну инспирацију, као и у српским коренима, средњовековној историји и православљу. Његови радови, осим Скобаљић града, оплемењују Ђавољу варош, Пролом и Луковску бању, а могу се видети и у великом броју цркава и манастира.
Радим дела великих димензија, али и минијатуре од једног милиметра до неколико центиметара. На зрнима пшенице насликао сам лозу Немањића и патријарха Павла, на перу за писање Вука Караџића, а на зрну шибице лик Светог Саве и за њихово гледање потребна је лупа – каже овај необичан уметник који се о „камен саплео“ у кризна времена, пре 25 година, када није било пара за платно и боје.

Фото: Новости
Фото: Новости

Тада се Батино сликарство претворило у експеримент који је трајао годинама и постао више него прихваћен, код нас и у иностранству. Бата је излагао на бројним самосталним и колективним изложбама, а критика је одавно потврдила да је на добром путу. Велики је добротвор и хуманиста.

Будимо људи

Бата је посебно поносан на циклус „Будимо људи“ који чине портрети патријарха Павла на дрвету, камену и платну. Лик покојног патријарха преображава се из слике у слику, а први портрет настао је дан после његове смрти.

Братислав Анђелковић. Фото: Новости
Братислав Анђелковић. Фото: Новости

Изложба у Сомбору

Батине радове ускоро ће имати прилику да виде у Народном музеју у Сомбору. За ту самосталну изложбу, која ће бити отворена 20. августа, Бата је припремио 48 минијатура, 64 слика и још 15 које ће бити изложене у фонтани испред музеја. Лесковац је недавно сомборском Казнено-поправном заводу поклонио Батину слику Светог Симеона, на каменој плочи чија је висина 228, а ширина 70 центиметара.
Извор: Новости
Братислав Анђелковић, Бучје, иконе, србија, Стене
http://www.magacinportal.com/2016/08/12/srbija-batine-slike-ozivele-stene/


Напиши коментар