Тесла измислио дронове још 1898, надао се да ће окончати ратове


tesli dron
Генијални Никола Тесла је добрим делом омогућио да дигитална ера буде онаква какву сада живимо, а у мору његових патената се налази и онај из новембра 1898. године у коме је добар век испред свог времена – у њему говори о начину функционисања и широкој примени беспилотних летелица.

Један од највећих светских научника у историји је у свом патенту навео да би такве летелице могле да се користе за пренос писама и пошиљки (личи ли вам ово на пројекат Амазона?), за успостављање комуникације (подсећа ли ово на пројекте Гооглеа и Фацебоока?), али и за истраживање, извиђање, па чак и „убијање и хватање китова и других морских животиња“.
У патенту се наводи да би оно што данас зовемо дроновима могло да има употребу у низу научних, инжењерских и комерцијалних делатности, али је Тесла посебно истакао једну – у ратовању.
Највећа вредност мог изума би био његов утицај на ратовање и наоружање. Због сигурне и неограничене моћи уништења, он би произвео перманентан мир међу нацијама„, навео је Тесла.
На овај део патента пажњу је скренуо Метју Шројер, инжењер са Универзитета у Оклахоми и специјалиста за беспилотне системе.
Патент за „метод и апаратуру управљања механизмима покретних возила“ предвиђао је, наравно, и бежичну комуникацију.
У ширем смислу мој изум се разликује од свих других система за контролу механизама које носе покретни објекти по томе што не захтева никакве жице, каблове или другу врсту електричне или механичке повезаности. Ја постижем сличне резултате на практичнији начин коришћењем таласа, импулса или зрачења који се примају преко земље, воде или атмосфере, све док се објекат налази у домету таквих таласа, импулса или зрачења„, наводи се у патенту.
Цео патент можете наћи овде.
Извор: Б92
дрон, наука, никола тесла, патент, српство
http://www.magacinportal.com/2016/08/22/tesla-izmislio-dronove-jos-1898-nadao-se-da-ce-okoncati-ratove/


Напиши коментар